Niets is fijner voor mij als thuisbakker wanneer er weer volop aardbeien te koop zijn. Aardbeien zijn echt bij veel dingen lekker, zoals door de yoghurt, op een beschuit, op een pannenkoek met een flinke dot slagroom of gewoon op een taart! Ik heb al eens eerder een aardbeienvlaai gepost, maar soms moet je vernieuwen. Dus bij deze aardbeienvlaai 2.0. De net wat verbeterde versie, de heerlijke frisse verbeterde versie. Ik gebruik voor deze vlaai een stevige bakkersroom. Normaal maak ik room in combinatie met bloem, maar nu met custard. Net even wat steviger en blijft beter in de vorm zitten. Genoeg gebazeld, hier het recept voor de vernieuwde aardbeienvlaai!
aardbeienvlaai
Voor 10 tot 12 puntjes
Ingrediënten:
Vlaai:
– 200 gram tarwebloem
– 100 ml melk
– 15 gram roomboter
– 2 el kristalsuiker
– 2 el olijfolie
– 5 gram gist
– 1 eidooier
– 2 gram zout
Bakkersroom:
– 500 ml volle melk
– 3 eidooiers
– 45 gram custardpoeder
– 150 gram kristalsuiker
– Eventueel vanille stokje
Topping:
– Bak ontkroonde en gewassen aardbeien
– 350 ml slagroom
– 150 gram mascarpone
– 3 el kristalsuiker
– 1 zakje taartina + 2 el suiker
+ vlaaivorm 24 cm diameter, spuitzak met gekarteld spuitmondje
Bereiding:
- Deeg: Verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op
- Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje
- Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg, giet de melk met gist er langzaam in
- Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is
- Kneed het deeg tot een soepel deeg
- Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt minimaal 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek
- Room: breng 2/3e van de melk samen met de suiker en het vanillemerg aan de kook
- Klop in een andere kom de eidooiers los en voeg de custardpoeder toe
- Meng de overige melk daar door heen
- Giet wat van de gekookte melk bij het custardpapje, roer door en giet alles terug in de pak en breng aan de kook
- Laat het al roerend indikken en dek af met plastic folie
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en vet de vlaaivorm in
- Rol het deeg uit tot een lap van circa 3 mm dik en bekleed de bakvorm hiermee, druk de randjes goed aan en verwijder het overige deeg
- Prik wat gaatjes in de vorm en giet deze vol met de bakkersroom
- Bak de vlaai gaar in circa 30 minuten
- Laat de vlaai afkoelen in de vorm en verwijder de vlaaivorm, laat koud worden in de koelkast
- Topping: snijd de aardbeien door de midden en beleg het midden van de vlaai hiermee
- Bereid de taartina zoals op de verpakking staat met circa 200 ml water en 2 el suiker, laat deze wat afkoelen en besmeer de aardbeien met een laagje zodat ze niet meer van de taart af vallen
- Leg de taartbodem in de koelkast zodat de taartina op kan stijven
- Doe de slagroom samen met de mascarpone en 3 el suiker in een kom en klop tot een stevig en luchtig room
- Vul de spuitzak met slagroom en versier de taart met toefjes slagroom
Eetsmakelijk!
1 Comment
Jeannette
19 juni 2019 at 10:08in het recept staat….bij Topping…bak ontkroonde en gewassen aardbeien…wat bedoelt u daarmee ?