Aardbeien eclairs met meringue


Wil jij je moeder of iemand anders die je nader bij het hart ligt verrassen met iets lekkers op Moederdag? Maak dan deze overheerlijke romige aardbeien eclairs met meringue! Klinken deze eclairs niet geweldig? Ik kan je een ding vertellen: dat zijn ze ook! Overheerlijke knapperige soezen gevuld met de lekkerste aardbeienroom getopt met Italiaanse meringue. Ik hoor je al denken: hoe maak ik dan deze lekkere aardbeienroom? Nou, met de lekkerste aardbeien fruitspread die er is, namelijk met *Bonne Maman Meer Fruit, Minder Suiker Fruitspread Aardbeien. Dit is een heerlijke fruitspread met 30% minder suiker en extra veel fruit. Deze heeft daardoor dus een intense aardbeiensmaak en ideaal voor door de slagroom, omdat deze niet zo vochtig is als verse gepureerde aardbeien. Zo slapt de slagroom niet af en blijft deze mooi stevig voor het vullen van deze eclairs.

Aardbeien eclairs met meringue

Waar ik nu heel erg fan van ben, is een speciale soezen/eclairs mat met gaatjes. De soezen worden knapperiger doordat het vocht makkelijker kan ontsnappen. En door de vooraf gemarkeerde plaatsen is het dus heel makkelijk om gelijkmatige eclairs op te spuiten. Doe ermee wat je ermee wilt doen, ‘t is een tip van flip!

Aardbeien eclairs met meringue

Het recept is genoeg voor sowieso 12 gevulde eclairs, wellicht iets meer, maar ik vind het altijd fijn om een aantal back-up soezen te hebben voor als het mis gaat! Mochten er nog eclairs over zijn, deze kan je gemakkelijk ongevuld invriezen.

Aardbeien eclairs met meringue
Aardbeien eclairs met meringue

Aardbeien eclairs met meringue

Het recept voor overheerlijke eclairs met aardbeienroom, glazuur en meringue.
No ratings yet
Afdrukken Pin Rate
Porties: 12 soezen

Dit heb je nodig:

Soezendeeg

  • 200 milliliter water
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram bloem
  • 3 tot 4 eieren
  • 1 theelepel suiker
  • Snufje zout
  • Bakspray

Aardbeienroom

  • 250 milliliter slagroom
  • 150 gram mascarpone
  • 100 tot 150 gram Bonne Maman Meer Fruit, minder Suiker Aardbeien
  • 1 tot 2 eetlepels suiker Optioneel

Glazuur

  • 200 gram glazuur fondant te koop bij de bakwinkels
  • Roze/rode kleurstof of gebruik ontdooide frambozen
  • Drupje water

Italiaanse meringue

  • 2 eiwitten
  • 150 gram suiker
  • 40 milliliter water

Verder

  • Verse aardbeien gewassen en gehalveerd
  • Spuitzakken met gekarteld, glad en plat spuitmondje
  • Crème brûlée brander

Zo maak je het:

Eclairs

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier of met de speciale soezenmat en verhit de oven voor op 240 ℃
  • Smelt in een pan langzaam de roomboter en voeg het water toe, breng dit aan de kook, voeg zodra het mengsel kookt direct de bloem samen met suiker en zout toe en roer alles 'droog'
  • Blijf het deeg voor circa 5 minuten verhitten zodat de bloem goed kan garen, haal daarna van het vuur
  • Roer nu een voor een de eieren door het beslag (circa 3), maar voordat je er weer een ei erbij doet, moet de andere goed zijn opgenomen. Het soezendeeg is goed als het als een dikke druppel van de spatel afvalt. Mocht het nog niet voldoende zijn, klop dan de 4e los en voeg beetje bij beetje toe tot het beslag goed is
  • Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met het beslag en spuit gelijkmatige eclairs op, laat voldoende ruimte er tussen zitten, spray de eclairs in met bakspray
  • Zet de eclairs in de oven en verlaag dan de temperatuur naar 180℃ en bak de eclairs in circa 40 minuten gaar, open de ovendeur tussendoor niet!
  • Als de eclairs nog 5 minuten moeten bakken, laat dan wat stoom uit de oven ontsnappen door even de deur te openen, laat daarna de eclairs helemaal afkoelen
  • Prik 2 tot 3 gaatjes met het gladde spuitmondje in de bodem van de eclairs (links – midden – rechts), hier gaat zometeen de room in

Aardbeienroom

  • Doe de slagroom samen met de mascarpone en suiker in de kom en klop tot een stevig en luchtig room, roer de fruitspread nog eventjes glad en doe deze bij de slagroom. Klop daarna nog even goed tot alles goed verdeeld is
  • Proef de room en voeg eventueel nog wat fruitspread toe als de smaak nog intenser mag
  • Vul een spuitzak met glad spuitmondje met de room en vul de eclairs hiermee, zet daarna in de koelkast

Glazuur

  • Doe het glazuur fondant in een hitte bestendige kom en verwarm de glazuur au bain marie tot maximaal 39℃, voeg eventueel beetje bij beetje water toe tot het glazuur iets vloeibaarder is
  • Maak het glazuur op kleur met roze/rode kleurstof of pak de ontdooide frambozen en druk deze door een zeefje uit zodat rode druppeltjes frambozen sap in het glazuur valt, indien je frambozen gebruikt, voeg dan iets minder water toe aan het glazuur
  • Roer het goed door elkaar tot er een mooie roze kleur is ontstaan
  • Dip nu 1 voor 1 de eclairs met de bovenkant in het glazuur en laat even uitlekken en leg ze dan op een bord/plaat en zet vervolgens weer in de koelkast

Meringue

  • Ontvet een kom en garder met citroensap en scheid de eieren en doe alleen het eiwit in de kom, zet dit alvast klaar in de keukenmachine
  • Doe het water samen met de suiker (houd een beetje apart) in een steelpan en breng dit aan de kook tot het 113 ℃ heeft bereikt, zet dan de keukenmachine aan om de eiwitten op te kloppen
  • Voeg de overige suiker toe aan het eiwit en klop tot er stevige pieken zijn gevormd
  • Laat de suikersiroop doorkoken tot een temperatuur van 118℃ en giet dan vervolgens de suikersiroop voorzichtig door het eiwitschuim, klop vervolgens het schuim tot hij lauw is
  • Vul een spuitzak met spuitmondje naar wens en versier de eclairs met de meringue en brand daarna met de crème brûlée brander de meringue goudbruin
  • Versier de eclairs met de verse aardbeitjes

Notities

Bewaar de eclairs in de koelkast!
Aardbeien eclairs met meringue

Dit recept is tot stand gekomen middels een samenwerking met Bonne Maman en PR-bureau Kroon op het Werk, ik gebruik in mijn recepten alleen producten waar ik echt enthousiast over ben.

Aardbeien eclairs met meringue

*Bonne Maman Meer Fruit, Minder Suiker Aardbeien Fruitspread is te koop bij de Albert Heijn, Jumbo, PLUS, Coop, Dekamarkt, Boon’s Markt, Hoogvliet, Spar en Poeisz voor consumentenadviesprijs €3,49

About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

No Comments

    Leave a Reply

    Recipe Rating