Aardappelgratin

Het is allemaal maar wat he, die strenge lock down. Ik moest wel even slikken toen ik het hoorde, maar ben er toch wel blij mee. Als anesthesiemedewerker zie ik dat mijn collega’s van de intensive care en corona afdelingen moe zijn. In maart stond ik zelf nog op de corona IC en weet hoe aangrijpend het is. Het is goed dat we allemaal even een stapje terug doen om mijn collega’s de rust te gunnen die ze verdienen. Ik hoop zo dat we met zijn allen weer ons best doen om de besmettingen naar beneden te brengen en we allemaal toch op een fijne manier kerst kunnen vieren. 

Oké, genoeg daarover. Om ons toch te vermaken in deze lock down raad ik jullie allen aan om lekker de keuken in te duiken en lekker te bakken en te koken! Heerlijk met de handen bezig zijn en daarna lekker te genieten van iets heerlijks.

Voor nu het recept voor heerlijke zelfgemaakte aardappelgratin. Een romige aardappelschotel met kaas en ui, perfect als bijgerecht voor bijvoorbeeld het kerstdiner.

Aardappelgratin
Aardappelgratin

Aardappelgratin

Heerlijke romige ovenschotel met aardappels en kaas
No ratings yet
Afdrukken Pin Rate
Porties: 4 personen

Dit heb je nodig:

  • 750 gram vastkokende aardappelen
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 ui fijngesneden
  • 300 ml slagroom
  • 200 ml melk
  • 100 gram pittige kaas
  • 2 tl tijm
  • Zout en peper
  • Klontje roomboter

Verder

  • Mediumgrote ovenschaal

Zo maak je het:

  • Schil de aardappels, doe deze in een pan met water met wat zout en water en kook de aardappelen circa 10 minuten, laat daarna afkoelen
  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius
  • Meng de volgende ingrediënten met elkaar: slagroom, ui, knoflook, melk, 70 gram kaas, peper en 1 tl tijm
  • Snijd de aardappels in gelijkmatige plakjes van circa 3-5 mm dik, bijvoorbeeld met een mandoline
  • Vet de ovenschaal in met het klontje roomboter
  • Leg een laagje aardappels op de bodem van de ovenschaal en giet hierover wat van het mengsel
  • Herhaal stap 6 tot de aardappelplakjes en mengsel op zijn
  • Bestrooi de bovenkant met de overgebleven kaas en 1 tl tijm en bak de gratin gaar in circa 60 minuten
  • Test of de aardappels gaar zijn en of de bovenkant mooi goudbruin is, dan is de gratin klaar!
Aardappelgratin
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

No Comments

    Leave a Reply

    Recipe Rating