Ik weet niet hoe het komt, maar Koningsdag komt voor mij altijd ineens opduiken. Ik ben altijd druk bezig met paasrecepten en dan is het ineens weer Koningsdag. Gelukkig heb ik al een paar lekkere recepten op de blog, maar er kan er sowieso meer bij. Voor nu heb ik deze overheerlijke oranje koeken gemaakt. Een lekkere sloffen koek met oranje glazuur en versiering met natuurlijk een extra oranje tintje, namelijk sinaasappel! Uiteraard niet door de war halen met de Friese Oranjekoek!
Je kunt uit dit recept zo’n 15 koeken halen, mocht dit teveel zijn: het sloffendeeg laat zich heel goed invriezen, net als de spijsvulling!
Dit heb je nodig:
Sloffendeeg
- 125 gram bloem
- 125 gram Zeeuws bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 180 gram roomboter op kamertemperatuur
- 100 gram kristalsuiker
- 80 gram bruine suiker
- 1 eidooier
- 2 theelepels sinaasappelrasp
- 3 gram zout
Vulling
- 300 gram spijs
- 100 gram roomboter op kamertemperatuur
- 30 gram bloem
- 1 ei
- Rasp van sinaasappel
Topping
- 300 gram fondant glazuur
- Oranje kleurstof
- Water of sinaasappelsap
- Rood-wit-blauw decoratie
- Voor een intensere smaak: sinaasappel aroma
Verder
- Ronde bakringen 7 cm diameter + spuitzak
Zo maak je het:
Bodem + vulling
- Kneed alle ingrediënten voor de bodem door elkaar tot een samenhangend deeg, maak er een bol van en wikkel deze in plastic folie, laat minstens 1 uur koud worden in de koelkast
- Snijd het spijs in kleine stukjes, klop ondertussen de roomboter zalvig en voeg dan de spijs, ei en sinaasappelrasp toe. Doe als laatste de bloem erbij en klop tot een homogene massa, doe dit in een spuitzak en leg dit aan de kant
- Verwarm de oven voor op 180℃ en bekleed de bakplaat met bakpapier, vet de bakringen in met olie of bakspray
- Bebloem je werkplek en rol het deeg uit tot 5 mm en druk hier de rondjes uit en plaats deze in de bakringen
- Spuit in het midden een laagje spijsvulling op het deeg en bak ze in zo'n 20 tot 23 minuten goudbruin, haal ze daarna direct uit de bakring en laat afkoelen op een rooster
Glazuur
- Verwarm de fondan/glazuur au bain marie en verdun dit met kleine druppeltjes water of sinaasappel mocht het nog niets te dik zijn
- Breng het glazuur op kleur met de kleurstof en eventueel op smaak met een druppeltje sinaasappel aroma/essence, versier daarna direct met de decoratie
- Laat het glazuur helemaal uitharden, dit kan wel eventjes duren
- Bewaar de koeken in een luchtdichte omgeving
No Comments