Soms heb je van die momenten dat je denkt dat je niks meer op voorraad hebt en het product maar blijft kopen? Dat had ik dus met mascarpone. Ik keek in mijn koelkast en had dus ineens 3 bakken mascarpone staan. Voor mij een reden om iets lekkers met mascarpone te maken, dus dat betekend voor mij: tiramisu! En aangezien ik compleet Masterchef Australië verslaafd ben op dit moment en ze daar veel ‘Cracuelin Choux buns’ of te wel tijgersoesjes maken, wist ik het: ik maak tiramisu soezen met een lekkere krokante bovenkant. Maar zijn het nou tiramisu soezen of tirami-soezen?
Dit heb je nodig:
Soezendeeg
- 100 gram roomboter
- 100 milliliter water
- 100 milliliter melk
- 3-4 eieren
- 97 gram tarwebloem
- 3 gram oplos espresso poeder
Bovenkant
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 50 gram tarwebloem
- 50 gram roomboter
- Snufje zout
Vulling
- 500 gram mascarpone
- 500 milliliter slagroom
- 5 eetlepels suiker
Koffie siroop
- 150 milliliter espresso
- 50 gram kristalsuiker
- Eventueel scheutje likeur koffie- of amaretto likeur
Verder
- Cacao
- Spuitzak met glad en gekarteld spuitmondje
Zo maak je het:
Bovenkant
- Kneed alle ingrediënten voor de bovenkant door elkaar, rol dit uit tot een plak van ongeveer 2 mm dik en laat dit koud worden in de koelkast
Soezendeeg
- Zet alle ingrediënten voor de soezen alvast klaar en verwarm de oven voor op 240 ℃
- Snijd de boter in blokjes en laat deze langzaam smelten in een steelpan op het vuur
- Voeg zodra de boter is gesmolten het water en de melk toe en verwarm dit tot het begint te koken
- Haal de pan van het vuur, roer de bloem samen met de espresso poeder erdoor tot een bal en zet vervolgens op het vuur
- Laat het deeg circa 5 minuten al roerend garen op het vuur
- Stort het beslag in een koude kom en laat aantal minuten afkoelen
- Voeg een ei toe en spatel dit stevig door het beslag tot het ei is opgenomen, voeg dan pas het volgende ei toe. Mocht het beslag bij 3 eieren al als een dikke druppel van je spatel afvallen is het goed, zo niet, voeg dan beetje bij beetje het 4e ei toe tot het wel goed is
- Vul een spuitzak met spuitmondje met het beslag en spuit de 9 soezen op in circa 4 cm doorsnede
- Haal het deeg voor de bovenkant uit de koelkast en steek 9 rondjes uit het deeg uit ter grootte van de soes en leg deze op de bovenkant van de soes, je hoeft het niet aan te drukken
- Doe de soezen in de oven, verlaag de temperatuur naar 190℃ boven- en onderwarmte en bak de soezen voor 30 minuten, open de deur aan het einde van de baktijd om stoom te ontsnappen en bak de soezen nog voor circa 10 minuten
- Laat de soezen helemaal afkoelen
Koffie siroop
- Doe de espresso samen met de suiker in een steelpannetje en laat dit ongeveer 10 minuten koken, voeg als laatste eventueel een scheutje likeur toe. Laat dit vervolgens helemaal afkoelen
Vulling
- Klop de slagroom samen met de mascarpone en suiker op tot en stevig en luchtig room, vul een spuitzak met gekarteld mondje hiermee
- Snijd de soezen door de midden en vul de soezen met een flinke laag slagroom, top af met de lekkere koffiesiroop
- Dek de soes af met de bovenkant en bestrooi met poedersuiker
No Comments