Tiramisu soezen

Soms heb je van die momenten dat je denkt dat je niks meer op voorraad hebt en het product maar blijft kopen? Dat had ik dus met mascarpone. Ik keek in mijn koelkast en had dus ineens 3 bakken mascarpone staan. Voor mij een reden om iets lekkers met mascarpone te maken, dus dat betekend voor mij: tiramisu! En aangezien ik compleet Masterchef Australië verslaafd ben op dit moment en ze daar veel ‘Cracuelin Choux buns’ of te wel tijgersoesjes maken, wist ik het: ik maak tiramisu soezen met een lekkere krokante bovenkant. Maar zijn het nou tiramisu soezen of tirami-soezen?

tiramisu soezen
tiramisu soezen

Tiramisu soezen

No ratings yet
Afdrukken Pin Rate
Porties: 9 grote soezen

Dit heb je nodig:

Soezendeeg

  • 100 gram roomboter
  • 100 milliliter water
  • 100 milliliter melk
  • 3-4 eieren
  • 97 gram tarwebloem
  • 3 gram oplos espresso poeder

Bovenkant

  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram tarwebloem
  • 50 gram roomboter
  • Snufje zout

Vulling

  • 500 gram mascarpone
  • 500 milliliter slagroom
  • 5 eetlepels suiker

Koffie siroop

  • 150 milliliter espresso
  • 50 gram kristalsuiker
  • Eventueel scheutje likeur koffie- of amaretto likeur

Verder

  • Cacao
  • Spuitzak met glad en gekarteld spuitmondje

Zo maak je het:

Bovenkant

  • Kneed alle ingrediënten voor de bovenkant door elkaar, rol dit uit tot een plak van ongeveer 2 mm dik en laat dit koud worden in de koelkast

Soezendeeg

  • Zet alle ingrediënten voor de soezen alvast klaar en verwarm de oven voor op 240 ℃
  • Snijd de boter in blokjes en laat deze langzaam smelten in een steelpan op het vuur
  • Voeg zodra de boter is gesmolten het water en de melk toe en verwarm dit tot het begint te koken
  • Haal de pan van het vuur, roer de bloem samen met de espresso poeder erdoor tot een bal en zet vervolgens op het vuur
  • Laat het deeg circa 5 minuten al roerend garen op het vuur
  • Stort het beslag in een koude kom en laat aantal minuten afkoelen
  • Voeg een ei toe en spatel dit stevig door het beslag tot het ei is opgenomen, voeg dan pas het volgende ei toe. Mocht het beslag bij 3 eieren al als een dikke druppel van je spatel afvallen is het goed, zo niet, voeg dan beetje bij beetje het 4e ei toe tot het wel goed is
  • Vul een spuitzak met spuitmondje met het beslag en spuit de 9 soezen op in circa 4 cm doorsnede
  • Haal het deeg voor de bovenkant uit de koelkast en steek 9 rondjes uit het deeg uit ter grootte van de soes en leg deze op de bovenkant van de soes, je hoeft het niet aan te drukken
  • Doe de soezen in de oven, verlaag de temperatuur naar 190℃ boven- en onderwarmte en bak de soezen voor 30 minuten, open de deur aan het einde van de baktijd om stoom te ontsnappen en bak de soezen nog voor circa 10 minuten
  • Laat de soezen helemaal afkoelen

Koffie siroop

  • Doe de espresso samen met de suiker in een steelpannetje en laat dit ongeveer 10 minuten koken, voeg als laatste eventueel een scheutje likeur toe. Laat dit vervolgens helemaal afkoelen

Vulling

  • Klop de slagroom samen met de mascarpone en suiker op tot en stevig en luchtig room, vul een spuitzak met gekarteld mondje hiermee
  • Snijd de soezen door de midden en vul de soezen met een flinke laag slagroom, top af met de lekkere koffiesiroop
  • Dek de soes af met de bovenkant en bestrooi met poedersuiker
tiramisu soezen
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

No Comments

    Leave a Reply

    Recipe Rating