Mochten jullie het nog niet weten: witte chocolade en passievrucht is een match-made in heaven. Het zoetzure van de passievrucht past perfect bij de zoete romige smaak van witte chocolade. Voor mij dus een reden om iets met deze combi te doen. Passievrucht eclairs met witte chocolade. Een langwerpige soes gevuld met witte chocoladeslagroom met passievruchtencoulis, getopt met witte chocoladeglazuur en stukjes witte chocolade. Loopt het water je al in de mond? Gauw die keuken in en snel deze overheerlijke passievrucht eclairs met witte chocolade bakken!
Eclairs bak je net even iets anders dan normale soezen, daar was ik na een portie soezendeeg wel achtergekomen. De eclairs waren ingezakt, rezen de verkeerde kant op, een en al ellende. Ik ging dus even op onderzoek uit bij mijn collega foodbloggers en ik heb hele handige tips gelezen bij PaTessierie en Rutger Bakt. Deze tips zal ik uiteraard beschrijven in de How To!
Maar wat het geheim dus is: in plaats van melk alleen maar water als vocht en verder de soes opspuiten met een gekarteld spuitmondje, want zo geef je de soes al richtig om naar toe te rijzen.
Passievrucht eclairs met witte chocolade
Dit heb je nodig:
Soezendeeg
- 200 milliliter water
- 100 gram roomboter
- 100 gram bloem
- 3 tot 4 eieren
- 1 theelepel suiker
- Snufje zout
- Bakspray
Witte chocolade slagroom
- 500 milliliter slagroom
- 220 gram witte chocolade in stukjes
- 250 gram mascarpone
- 4 eetlepels suiker
- 1 zakje vanillesuiker
Witte chocolade glazuur
- 50 milliliter water + extra
- 50 gram suiker
- 100 gram witte chocolade
Passievrucht coulis
- 4 passievruchten of 1 doosje bevroren passievrucht
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel maizena + water
Verder
- Spuitzakken met gekarteld spuitmondje
- Witte chocolade stukjes
Zo maak je het:
Witte chocolade slagroom
- Maak een dag van te voren het eerste deel voor de witte chocolade slagroom: breng de slagroom aan de kook en giet dit over de witte chocolade
- Laat even staan en roer dan goed alles door tot alle chocolade is gesmolten, dek af met plastic folie en laat het voor een nacht goed koud worden in de koelkast
Soezendeeg
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verhit de oven voor op 240 ℃
- Smelt in een pan langzaam de roomboter en voeg het water toe, breng dit aan de kook
- Voeg zodra het mengsel kookt direct de bloem samen met suiker en zout toe en roer alles 'droog'
- Blijf het deeg voor circa 5 minuten verhitten zodat de bloem goed kan garen, haal daarna van het vuur
- Roer nu een voor een de eieren door het beslag (circa 3), maar voordat je er weer een ei erbij doet, moet de andere goed zijn opgenomen. Het soezendeeg is goed als het als een dikke druppel van de spatel afvalt. Mocht het nog niet voldoende zijn, klop dan de 4e los en voeg beetje bij beetje toe tot het beslag goed is
- Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met het beslag en spuit gelijkmatige eclairs op, laat voldoende ruimte er tussen zitten, spray de eclairs in met bakspray
- Zet de eclairs in de oven en verlaag dan de temperatuur naar 180℃ en bak de eclairs in circa 40 minuten gaar, open de ovendeur tussendoor niet!
- Als de eclairs nog 5 minuten moeten bakken, laat dan wat stoom uit de oven ontsnappen door even de deur te openen
- Laat daarna de eclairs helemaal afkoelen
Passievrucht coulis
- Maak tijdens het bakken van de soezen de passievrucht coulis. Snijd de passievruchten door de midden en haal het vruchtvlees eruit, doe deze in een steelpannetje
- Voeg 1 eetlepel suiker toe en breng het aan de kook
- Maak een papje van 1 tl maizena en wat water en giet dit in het pannetje, blijf verhitten en roeren tot het mooi is ingedikt, laat daarna helemaal afkoelen
Glazuur
- Kook het water met de suiker tot het een temperatuur heeft bereikt van 110 ℃ en doe dan de witte chocolade erbij, zet het vuur lager
- Roer alles goed door, het lijkt in eerste instantie aan te branden, maar blijf goed doorroeren en voeg eventueel nog wat extra water toe. Uiteindelijk zal het glazuur mooi glanzen en is het vloeibaar
- Snijd de eclairs horizontaal door de midden en bedek de bovenkant met het glazuur en witte chocoladestukjes en laat deze uitharden
Slagroom
- Doe de mascarpone samen met de ongeklopte witte chocolade slagroom, suiker en vanillesuiker in een kom en klop dit tot een luchtig en stevig room *
- Vul een spuitzak met gekarteld mondje met de slagroom en vul de onderkant hiermee, garneer daarna de slagroom met overheerlijke passievrucht coulis en dek af met de bovenkant van de eclair
- De eclairs zijn circa 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast
No Comments