Vandaag is het officieel lente! En dat mogen we vieren met de zon. Zo fijn! Ik kan niet wachten om de tuin gezellig te maken met plantjes om vervolgens lekker buiten te zitten genieten van: jawel, taart! En wat voor taart? Wat dachten jullie van deze vanille roomvlaai?
Vanille roomvlaai
Heerlijke vlaai met bakkersroom, Zwitserse room en slagroom
Afdrukken
Pin
RatePorties: 10 punten
Dit heb je nodig:
Vlaai
- 200 gram bloem
- 100 milliliter melk
- 5 gram gist
- 15 gram roomboter
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 2 eetlepels suiker
- 1 eidooier
- 2 gram zout
Bakkersroom
- 500 milliliter melk
- 4 eidooiers
- 100 gram kristalsuiker
- 8 gram vanillesuiker
- 45 gram custardpoeder
Slagroom
- 300 milliliter slagroom
- 150 gram mascarpone
- 2 eetlepels suiker
Topping
- Nougatinenootjes
- Poedersuiker
Verder
- Vlaaivorm 24 cm diameter
- Spuitzak met gekarteld spuitmondje
Zo maak je het:
Vlaaibodem
- Verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op
- Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje
- Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg, giet de melk met gist er langzaam in
- Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is
- Kneed het deeg tot een soepel deeg
- Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 30 tot 60 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek
Bakkersroom
- Breng 3/4e van de melk samen met de suiker en eventueel het merg van het vanillestokje aan de kook
- Klop de eidooiers los en doe de custardpoeder hierbij, klop het tot een egaal mengsel en voeg de overige melk toe, klop glad
- Giet wat van de gekookte melk bij de eidooiers, roer goed en giet dan alles terug in de pan
- Roer goed door tot het indikt, haal van het vuur, dek af met plastic folie en laat afkoelen
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en vet de vlaaivorm in
- Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot een dikte van 4 mm en bekleed de vlaaivorm hiermee, verwijder de randjes en prik met de vork wat gaatjes in de bodem
- Vul de vlaaibodem met de helft van de bakkersroom en bak de vlaai in circa 25 minuten gaar, laat daarna goed afkoelen
Afwerken
- Klop de slagroom samen met de mascarpone en suiker tot een stevig room
- Pak nu de overige bakkersroom, klop dit los en doe 2 eetlepels slagroom erbij en spatel dit er door voor een Zwitsers room
- Vul de vlaaibodem met het Zwitserse room
- Vul de spuitzak met slagroom en maak de taart af met een laag slagroom, garneer met nougatine en poedersuiker
3 Comments
Danielle
20 februari 2024 at 11:56Deze ga ik maken voor mijn verjaardag! Hoe lang kan ik deze taart bewaren?
Dorien
23 februari 2024 at 08:15Wat leuk! Deze taart is maximaal 3 dagen het lekkerste. Alvast gefeliciteerd!
Janneke
30 juli 2024 at 18:13Heerlijke taart!