Een poos geleden moesten de deelnemers van Heel Holland Bakt Parijse soezen maken tijdens de technische opdracht. Bij de opdracht lagen er conserven blikken, maar waarvoor was de vraag. Veel wisten ook niet dat je deze moest gebruiken voor de soes. Maar wat doet zo’n blik op een soes? Het blik moet over de soes gezet worden tijdens het bakken. Door de warmte in het blik, explodeert de soes eigenlijk tot een grote, luchtige soes. Heerlijk dus!
Het was voor mij even zoeken naar de juiste manier en spuitmondje, dus na 2 keer beslag maken, waren ze eindelijk gelukt!
PARIJSE SOEZEN
Voor 8 soezen
Ingrediënten:
Soezendeeg:
– 100 gram roomboter
– 100 gram bloem
– 100 ml melk
– 100 ml water
– 3 tot 4 eieren
Vulling:
– 500 ml slagroom
– 250 gram mascarpone
– 4 el suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– Vers fruit
– Poedersuiker
+ 4 conserven blik circa 800 ml, spuitzak met gekarteld spuitmondje
Bereiding:
- Zet alle ingrediënten voor de soezen alvast klaar en verwarm de oven voor op 230 graden Celsius, bekleed een bakplaat met bakpapier
- Snijd de boter in blokjes en laat deze langzaam smelten in een steelpan op het vuur
- Voeg zodra de boter is gesmolten het water en de melk toe en verwarm dit tot het begint te koken
- Haal de pan van het vuur, roer de bloem erdoor tot een bal en zet vervolgens op het vuur
- Laat het deeg circa 5 minuten al roerend garen op het vuur
- Stort het beslag in een koude kom en laat aantal minuten afkoelen
- Voeg een ei toe en spatel dit stevig door het beslag tot het ei is opgenomen, voeg dan pas het volgende ei toe. Mocht het beslag bij 3 eieren al als een dikke druppel van je spatel afvallen is het goed, zo niet, voeg dan beetje bij beetje het 4e ei toe tot het wel goed is
- Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met het beslag en spuit de soezen op in 4 toeven van circa 5 cm doorsnede met voldoende tussenruimte en zet de blikken over de soezen heen
- Zet de soezen in de oven, draai de oventemperatuur terug naar 210 graden Celsius en bak de soezen gaar in circa 30-35 minuten, houd de ovendeur gesloten!
- Bak de soezen nog een paar minuten zonder blik als de soezen te bleek zijn, laat daarna afkoelen
- Vulling: Klop de slagroom samen met de mascarpone, suiker en vanillesuiker tot een luchtig en stevig room en vul de spuitzak met gekarteld mondje hiermee
- Snijd de soezen door de midden en vul de soezen met slagroom
- Was het fruit en leg deze op de slagroom
- Doe het dekseltje op de soes en bestrooi deze met poedersuiker voor serveren
Eet smakelijk!
2 Comments
MARLIES
27 juli 2020 at 16:01Ik ga na de vakantie deze heerlijke gebakje maken
W.Roos
11 februari 2021 at 17:14Ik ga de parijse soezen maken zaterdag, ik vind het altijd zo jammer dat er bij het recepten niet vermeld wordt, of het hetelucht en boven en onderwarmte moet zijn.
Hopelijk krijg ik snel bericht