Koffiecake, het staat al een aantal jaar op mijn lijstje om te bakken. Maar iedere keer kwam het er niet van en raakte het weer op de achtergrond. Tot ik echt zin kreeg in koffiecake en maar ging experimenteren in de keuken. Ik moet zeggen dat het experiment goed is gelukt! Een iets wat nattere cake met een niet te overheersende koffiesmaak. Dit samen met de witte chocolade bovenop maakt dit echt een pareltje.
KOFFIECAKE MET KRUIMELS
Ingrediënten:
Cake:
– 250 gram roomboter
– 220 gram lichtbruine basterdsuiker
– 250 gram zelfrijzend bakmeel
– 2 zakjes vanillesuiker
– 4 eieren
– 3 gram zout
– 40 ml sterke espresso, afgekoeld
– 2 sticks oplos espresso
Kruimels:
– 110 gram kristalsuiker
– 100 gram koude roomboter
– 150 gram bloem
– 2 gram zout
– 1 stick oplos espresso
Verder:
– 50 gram witte chocolade
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius en bekleed een cakevorm met bakpapier
- Klop de roomboter zacht en voeg de basterdsuiker en vanillesuiker toe, klop egaal
- Voeg één voor één de eieren toe, klop tot een egaal mengsel
- Doe de espresso en de sticks door het beslag en klop door
- Voeg als laatste de zelfrijzend bakmeel en zout toe
- Giet het beslag in de cakevorm
- Kruimels: Doe alle ingrediënten voor de kruimels in een kom en kneed dit met de hand tot kruimels
- Verdeel de kruimels over het beslag
- Bak de cake gaar in circa 60 minuten
- Laat afkoelen
- Smelt de witte chocolade au bain marie en versier de cake hiermee
Eetsmakelijk!
No Comments