Bossche bollen vlaai

 Bossche bollen vlaai

bossche bollen vlaai

Hebben jullie ooit wel iets lekkerders gehoord dan een Bossche bollen vlaai? Nou, misschien als ik heel goed nadenk, maar voor zover klinkt deze vlaai zo lekker (en dat is hij ook!!!) Ik werd geïnspireerd door deze vlaai al ruim 1,5 jaar geleden toen deze in de supermarkt lag, maar ik had geen idee hoe ik het zou maken. Harde laag chocolade, zachte laag chocolade. Ik twijfelde ontzettend. Ik wilde eerst deze Bossche bollen vlaai maken met een wat steviger laagje van chocoladeganache maar ik was te bang dat de slagroom zou gaan smelten. Ik heb dus gekozen voor een chocoladesaus, lekker simpel uit een flesje. Deze staan bij de bakspullen en het is eigenlijk gewoon dessertsaus. Je kan de saus zelf maken, maar dit vond ik wel net zo makkelijk. Voor mij was het dus erg spannend toen ik de slagroomsoesjes en de slagroomdotjes er op ging spuiten, zouden ze wel blijven zitten? Gelukkig wel! Maar ik raad jullie allen aan om de rand vrij te houden voor de soesjes en slagroom, al ziet het met chocolade er wel heel mooi uit.

Helaas had de supermarkt geen kant-en-klare diepvries chocoladesoesjes dus ik heb ze maar even zelf gemaakt door diepvriessoesjes in gesmolten chocolade te dippen. Maar je kunt altijd nog zelf soesjes maken, wel met slagroomvulling. Genoeg gebazeld: hier het recept voor deze heerlijke Bossche bollen vlaai!!

bossche bollen vlaai

BOSSCHE BOLLEN VLAAI

Voor circa 12 puntjes

Ingrediënten:
Vlaaideeg: 
– 200 gram tarwebloem
– 100 ml melk
– 15 gram roomboter
– 2 el suiker
– 2 el olijfolie
– 5 gram gist
– 1 eidooier
– 2 gram zout

Bakkersroom: 
– 500 ml volle melk
– 4 eidooiers
– 150 gram suiker
– 1 vanillestokje
– 2 zakjes vanillesuiker
– Snufje zout
– 2 el bloem

 

bossche bollen vlaai

Garnering:
– 500 ml slagroom
– 250 gram mascarpone
– 4 el suiker
– 2 zakjes klopfix
– Chocoladesaus
– 9 chocoladesoesjes (9 diepvriessoesjes + 200 gram gesmolten chocolade)

+ vlaaivorm 24 cm & gekarteld spuitmondje en spuitzak

Bereiding: 

  1. Deeg: Verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op
  2. Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje
  3. Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg, giet de melk met gist er langzaam in
  4. Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is
  5. Kneed het deeg tot een soepel deeg
  6. Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek
  7. Room: breng 3/4e van de melk samen met de suiker, vanillesuiker en het merg van de vanillestokje aan de kook
  8. Maak in een andere kom een papje van de eidooiers, bloem en de overige melk, roer goed totdat alle klontjes er uit zijn
  9. Giet wat van de gekookte melk bij de eidooiers, roer goed en giet dan alles in de pan met de gekookte melk
  10. Breng het mengsel al roerend aan de kook totdat er blubjes ontstaan, laat de room even indikken
  11. Haal daarna van het vuur en dek af met plastic folie
  12. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
  13. Rol het deeg uit tot een plak net iets groter dan de vlaaivorm, vet de vlaaivorm van te voren even in
  14. Bekleed de vlaaivorm met het deeg, druk goed aan en verwijder de randjes
  15. Prik met de vork wat gaatjes in de bodem zodat de lucht tijdens het bakken kan ontsnappen
  16. Vul de vorm met de bakkersroom en bak de vlaai in 30 minuten gaar, laat daarna even afkoelen in de vorm
  17. Leg een groot bord op de bovenkant van de taart, keer de taart om zodat de bodem er uit valt, leg een taartkartonnetje op de onderkant en draai dan weer om, nu is de vlaaibodem uit de vorm gehaald, laat de taart helemaal afkoelen
  18. Garnering: Smelt 2/3e van de chocolade au bain marie en roer de overige 1/3e chocolade er door heen en roer tot 1 geheel
  19. Dip de soesjes hierin en laat ze opstijven in de koelkast
  20. Doe de mascarpone, suiker, klopfix en slagroom in een kom en klop tot een stevig en luchtig room
  21. Besmeer de taart met 2/3e van de slagroom, maak het midden van de taart iets hoger zodat er een mooie bolling ontstaat
  22. Doe eetlepel voor eetlepel chocoladesaus op de taart en smeer uit met de bolle kant van de lepel, laat eventueel de randjes vrij
  23. Verdeel 8 soesjes op de taart en spuit tussen de soesjes wat toefjes slagroom
  24. Versier het midden van de taart met nog wat slagroom en doe hier een soesje op
  25. Laat even koud worden in de koelkast

Eetsmakelijk! 

bossche bollen vlaai
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

7 Comments

  • Lianne
    24 november 2017 at 14:53

    Super leuk, ik zag hem inderdaad een keer langskomen bij de Multivlaai, ik dacht die moet ik eens maken: twee zielen, 1 gedachte 🙂 Ziet er prachtig uit Dorien.

    Reply
  • […] genieten dus! De Bossche bollen vlaai heeft als topping heerlijke Bossche bollen met chocolade. Gemaakt door Doortjeskeuken.nl. Hieronder de foto. Loopt het water je al in de […]

    Reply
  • Netta
    8 augustus 2019 at 15:31

    Hoi Doortje, ik was op zoek naar een recept voor een bossche-bollenvlaai en kwam bij jou uit. De vlaai ziet er heerlijk uit! Ik heb een paar vraagjes: heb je verse of droge gist gebruikt, en maakt dat nog wat uit? En begrijp ik goed dat je de bodem met de banketbakkersroom erin bakt in de oven? Wordt dat geen kleffe bedoening dan?
    Ik hoor graag van je!
    Groetjes,

    Netta

    Reply
    • Heidy
      15 mei 2021 at 18:24

      Ik denk dat je de vlaai moet bakken met zgn bakbonen en na afkoeling de banketbakkers room er in doen.

      Reply
  • beppiehocks@gmail.com
    18 januari 2022 at 16:55

    Ziet er lekker uit.

    Een vraagje wat heb je gebruikt verse of droge gist?

    Vriendelijke groet,

    Beppie.

    Reply
    • Dorien
      6 maart 2022 at 07:39

      Ik gebruik droge gist!

      Reply

Leave a Reply