Soesjes

soesjes

Soesjes, wat ben ik daar gek op zeg! Ik kan er zo wel 10 achter elkaar op eten, ook al word ik dan ontzettend misselijk, dat maakt mij echt niets uit. Daarom had ik zin om ze zelf te gaan bakken. In eerste instantie zou ik eclairs maken, gevuld met bakkersroom en met chocoladetopping, maar dit lukte gewoon niet.
Helaas is mijn oven niet echt capabel voor soesjes/eclairs. Het lijkt erop dat de temperatuur niet constant blijft of dat er ergens een luchtlekkage is. Dat kan je bij het maken van deze juweeltjes echt niet hebben want dan zakken ze in of rijzen niet. Ik had de hoop eigenlijk al opgegeven, maar ik had al een pan met bakkersroom gemaakt. Beetje zonde om deze weg te moeten gooien. Gelukkig hebben we in de keuken nog een combi-magnetron staan met ovenfunctie dus ik waagde nog een poging, dit keer soesjes omdat deze lekker makkelijk waren op te spuiten. Deze soesjes zijn gevuld met bakkersroom, maar dit kan net zo goed gewoon lekker slagroom zijn.

SOESJES 
Voor 20 stuks

Ingrediënten:
- 200 ml water
- 100 gram roomboter
- 150 gram bloem
- 5 tot 6 eieren (250 tot 300 gram, niet meer)
- Zout
- Losgeklopt ei

Afwerking:
- 60 gram pure chocolade
- 20 gram roomboter
- 1 tl honing
- 1/2 portie bakkersroom

 

soesjes

Bereiding: 

  1. Bereid de bakkersroom zoals staat aangegeven
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hetelucht) en 220 graden Celsius (elektrisch)
  3. Breng het water samen met de roomboter aan de kook samen met snufje zout
  4. Neem de pan van het vuur wanneer de boter gesmolten is en het water kookt
  5. Roer in een keer de bloem er door heen en roer stevig tot een homogene massa
  6. Plaats de pan op laag vuur en blijf voortdurend roeren met de spatel tot de massa droog is, dit duurt wel aantal minuten, je moet het deeg al het vocht op zien nemen, de bloem kan nu mooi garen
  7. Haal de pan van het vuur
  8. Roer een voor een de eieren eronder, zorg ervoor dat het ei goed is opgenomen voordat je de ander er onder doet, zorg ervoor dat je er niet te weinig of teveel eieren in doet, houd de 250 tot 300 gram aan!
  9. Wanneer je een schep van het beslag neemt, moet dit als een trage dikke druppel van de spatel afglijden, dan is het goed
  10. Bekleed de bakplaat met bakpapier en vul een spuitzak met het beslag
  11. Spuit kleine hoopjes beslag op de bakplaat met voldoende tussenruimte
  12. Bestrijk de bovenkant met wat losgeklopt ei
  13. Bak de soesjes in 20 minuten gaar, doe de ovendeur tussendoor niet open, zo zakken de soesjes in
  14. Prik daarna gaatjes in de bodem met een cocktailprikker en bak de soesjes circa 5 minuten in de oven, zo droogt de binnenkant mooi uit
  15. Laat de soesjes goed afkoelen
  16. Vul een spuitzak met gekarteld mondje met de bakkersroom en spuit de soesjes vol met bakkersroom
  17. Smelt de chocolade samen met de boter en honing au bain marie en doop de soesjes door de chocolade
  18. Bestuif eventueel met wat poedersuiker

Eetsmakelijk! 

No Comments Yet.

Leave a comment