Het was weer verjaardagstijd in Huize van der Meer. Mijn twee zussen zijn een dag na elkaar jarig en vieren daarom vaak nog samen deze leuke dag. Door mijn stage had ik niet veel tijd om uitgebreid aan de bak te gaan, maar deze mokkataart was geen probleem! Deze mokkataart is eigenlijk best simpel, lekker biscuit met slagroomvulling en mokkaslagroom. Geen gedoe met vette botercrème, ik dacht laat ik het maar lekker makkelijk en luchtig houden. De mokka heb ik van een banketbakker gekregen, maar deze is ook te verkrijgen bij de taartenwebshops. Mocht je de mokka niet kunnen vinden, dan kan je ook oplosmokka gebruiken. Los deze op in zo min mogelijk gekookt water, zodat de slagroom niet zal mislukken.
MOKKATAART
Ingrediënten:
Biscuit:
– 5 eieren
– 150 gram kristalsuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 110 gram bloem
– 35 gram maizena
– Snufje zout
Slagroom:
– 400 ml slagroom
– 2 zakjes klopfix
– 160 gram mascarpone
– 4 el suiker
Mokkaslagroom:
– 400 ml slagroom
– 200 gram mascarpone
– 2 zakjes klopfix
– 4 el suiker
– 1 el mokka
Siroop:
– 100 ml water
– 100 gram suiker
– Rum
Garnering:
– Mokkaboontjes
– Garneerchocolaatjes
– Nougatinenootjes
+ Taartvorm 24 cm diameter, spuitzakken met zowel glad als gekarteld spuitmondje
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte en vet de taartvorm in
- Biscuit: Klop de eieren samen met de vanillesuiker en suiker tot een luchtig en lobbig mengsel, circa 10 minuten op middelhoge stand
- Zeef de bloem samen met de maizena en zout boven de kom en spatel deze door de eieren
- Vul de taartvorm met het beslag en bak het biscuit gaar in 25 tot 30 minuten, de taart moet lichtjes terugveren wanneer je er op drukt
- Laat de bodem een aantal minuten afkoelen in vorm en verwijder daarna uit het bakblik, laat dan helemaal afkoelen
- Slagroom: Klop de naturelslagroom door de slagroom samen met de mascarpone, suiker en klopfix op te kloppen tot een luchtig en stevig room
- Vul een spuitzak met glad spuitmondje met de naturelslagroom
- Klop de mokkaslagroom door de slagroom samen met de mascarpone, suiker en klopfix op te kloppen tot een luchtig en stevig room, voeg daarna 1 el mokka toe en klop tot alles goed gemengd is
- Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met 3/4e mokkaslagroom, laat de rest eventjes staan
- Siroop: breng water met suiker aan de kook tot een siroop
- Haal van het vuur en voeg een scheut rum toe
- Snijd het biscuit door de midden en besprenkel beide helften met deze suikersiroop
- Opbouw: spuit een laagje slagroom op de onderste helft van het biscuit en leg de bovenste helft er boven op (het biscuit moet goed afgekoeld zijn!!!)
- Besmeer de zijkant en bovenkant met het restje mokkaslagroom
- Spuit 12 rozetten mokkaslagroom op de taart en vul het midden van de taart met dotjes naturelslagroom en sluit af in het midden met een toefje mokkaslagroom (zie onderstaande foto)
- Versier de taart met garneerchocolaatjes en mokkaboontjes
- Versier de rand met een laagje nougatinenootjes
Eetsmakelijk!
14 Comments
Renate
23 oktober 2016 at 08:05Dat ziet er weer heerlijk uit!!! Ik wil deze taart heel graag maken, maar wat bedoel je met mokka? Is dat essence? Waar koop je dit?
Gr Renate
Dorien
23 oktober 2016 at 13:08Dankjewel! Mokka is eigenlijk gebrande suiker geblust met sterke koffie. Ik heb een flesje van een banketbakker gekregen, maar deze is ook te koop bij taartenwebshops (deleukstet….shop). Succes!
Ellouisa
24 oktober 2016 at 21:04Ziet er top uit! Wat bedoel je met mokka?
Annehil
26 oktober 2016 at 17:05Heerlijk mokkataart. En dit recept lijkt me ook heel lekker en ook niet zo bewerkelijk als met botercrème. Maar als mijn kleinzoon mee wil eten van deze taart lijkt me het niet zo verstandig als er rum in de siroop zit. Waarmee kan ik de taart nu het beste tremperen, zodat hij er ook lekker van smullen kan?
Dorien
26 oktober 2016 at 17:23Ik durf het niet met volle 100% te zeggen, maar zodra je de rum in de siroop giet, verdampt de alcohol! Anders zou ik wat sterke espresso er bij gieten voor toch een lekkere koffiesmaak
Alie worst
2 maart 2018 at 09:52Hoeveel rum moet erin de siroop?
Dorien
2 maart 2018 at 14:28Een scheutje! Ik heb eigenlijk zomaar wat gedaan. Ik zou anders 3 a 4 el rum er in doen!
Lisa
1 april 2018 at 13:05Heb de biscuit al gemaakt volgens recept, alleen is hij heel dun (nog geen 3cm). Tips om hem wat dikker te maken?
Moslimah
18 mei 2018 at 00:57Hallo, dankjewel voor je recept. Ik had een vraagje : hoeveel cm moet de bakvorm zijn en moet het een springvorm zijn of bakvorm? Hoe hoog mag de bakvorm zijn ? En daarnaast zo hoog krijg ik hem niet terwijl heel goed alle stappen te volgen zijn, misschien tips wat beter kan? Dankjewel xx
Dorien
14 juni 2018 at 12:23Ik gebruik altijd een echte dichte cakepan. Dit is met diameter van 24 cm! De eieren moeten echt lang geklopt worden en daarna de bloem kort spatelen door het beslag. Bij te lang spatelen haal je alle lucht uit het biscuit.
Helena
12 juni 2019 at 21:14Leuk recept, alleen nog een vraag, vuk je de taart met de naturel slagroom of met de moccaslagroom?
Dorien
15 juni 2019 at 15:57Ik heb het met de naturel slagroom gevuld maar kan ook prima met de mokkaslagroom
johny
13 februari 2020 at 18:13recept van cees holtkamp banketbakker van youtube beetje rum beetje water beetje , ik het alleen in kopje aangemaakt smaakt goed gewoon verhouding gewoon
uitproberen
johny
13 februari 2020 at 18:15ik was een beetje suiker vergeten