Wat is lemon curd? Lemon curd is een zoetzure crème op basis van citroenschil, citroensap, boter, eieren en suiker. De Engelsen gebruiken het vooral voor op hun scones, maar je kan het prima bij koekjes of pannenkoeken eten. Veel variaties dus!
Als ik lemon curd maak, doe ik dat gelijk in grote hoeveelheid, aangezien je lemon curd wel tot een jaar kan bewaren! Kook dan voor 15 minuten glazen potjes uit en giet de hete curd in dit schone potje, sluit af, laat afkoelen en bewaar in een donker en droge ruimte. Door het in kleinere potjes te verdelen, hoef je niet alles op te maken.
Dit heb je nodig:
- 250 gram roomboter
- 400 gram suiker
- 4 eieren
- 4 citroenen rasp en sap
Zo maak je het:
- Rasp de citroenen en pers ze uit
- Doe in een kom de roomboter, suiker en citroenrasp en laat het geheel au bain marie smelten
- Voeg de citroensap toe aan de gesmolten boter en roer goed door tot alles een geheel is
- Klop de eieren los en voeg nu al roerend de eieren toe, pas op: zet het vuur niet te hoog, anders stolt het ei!
- Blijf het geheel langzaam doorroeren tot de curd de juiste dikte heeft (ongeveer als yoghurt). Dit proces duurt circa 10 tot 15 minuten
- Giet de curd door de zeef in een schone pot en laat in zijn geheel goed afkoelen
No Comments