Nog 1 nachtje slapen en dan is het oud & nieuw. Ik vond het vroeger, en nog steeds, een geweldige gelegenheid. Gezellig met elkaar zitten met lekkere hapjes, lekker glaasje champagne onder het genot van het allermooiste vuurwerk. Hier in Kampen beginnen ze altijd ‘s morgens al met carbid schieten (al dan niet eerder). Deze knallen zijn echt zo ontzettend hard dat menig mens die voor het eerst in Kampen komt op oud & nieuw er enorm van schrikt. Ik vind het echt super mooi, echt het oud & nieuw gevoel. Wat mij ook echt zo’n gevoel geeft zijn oliebollen! Wij bakken ze ieder jaar zelf, maar wel altijd uit een pak. Dit jaar heb ik besloten om zelf het beslag te gaan maken. Het recept heb ik van Ellouisa van ellouisacooking. Dit recept is echt te lekker. Een goed gevulde oliebol, lekker knapperig en luchtig.
Dit heb je nodig:
- 700 gram bloem Amerikaanse patentbloem
- 700 milliliter melk
- 20 gram instant gist
- 200 gram rozijnen
- 100 gram krenten
- 100 gram sukade optioneel
- 2 theelepels citroenrasp
- 1,5 appel in kleine blokjes gesneden
- 6 gram zout
- 2 grote eetlepels witte basterdsuiker
- Snuf kaneel
Zo maak je het:
- Wel de rozijnen en krenten in lauwwarm water, laat daarna goed uitlekken, deze moeten zo droog mogelijk zijn
- Doe de bloem in een grote kom en meng hier de zout door heen
- Voeg de melk, gist, suiker en citroenrasp toe en kneed met een kneedhaak totdat het beslag goed gemengd is
- Voeg de appel, rozijnen, krenten en sukade toe en meng goed
- Dek het beslag af met plastic huishoudfolie en laat op een warme tochtvrije plaats circa 1 uur rijzen
- Verhit 2 a 3 flessen zonnebloemolie in een grote pan tot 180-185 graden
- Leg een ijslepel en een schuimspaan klaar met een bakje olie om de lepel tussendoor schoon te maken, op deze manier schep je ook gemakkelijk de bollen zonder teveel slierten
- Schep een ijslepel vol met beslag en laat deze langzaam in de olie glijden, bak er een aantal tegelijkertijd, ligt even aan hoe groot de pan is
- Draai de bollen halverwege om en bak de bollen tot ze mooi bruin zijn, laat daarna uitlekken
- Test de eerste bollen of ze wel gaar zijn, laat ze anders even wat langer in het vet zitten maar laat ze niet te donker worden, de bollen garen nog wel iets na
- Serveer ze met een flinke scheut poedersuiker
- Je krijgt de oliebollen weer lekker knapperig en mals door ze te verwarmen in de airfryer op 160℃ voor 7 minuten!
No Comments