Spitzbuben (sandwichkoekjes)

In Duitsland begint de kerstsfeer vaak in de keuken, waar de geur van versgebakken Plätzchen elk huis vult — en één van de meest geliefde koekjes zijn de klassieke Spitzbuben. In Doortjes Keuken geef ik deze Duitse kerstfavoriet mijn eigen vrolijke twist: gevuld met een laag jam én een dot romige Nutella. Het resultaat? Een feestelijk koekje dat traditie en verwennerij prachtig combineert. Perfect om rond de advent te bakken, om cadeau te geven of om samen van te genieten bij een warme kop chocolademelk.

Spitzbuben
Spitzbuben

Het deeg moet tijdens het verwerken zo koud mogelijk blijven, daarom verdeel ik het deeg in 2 stukken, zodat het beter koelt en omdat niet al het deeg tegelijkertijd verwerkt kan worden. Ik heb mijn deeg de avond van te voren gemaakt, dus deze was de volgende dag goed koud. Ook zet ik de koekjes/deeg na het uitsteken weer in de koelkast om weer op te harden. Zo blijft de vorm tijdens het bakken het mooiste.

Spitzbuben (sandwichkoekjes)
Spitzbuben

Spitzbuben (sandwichkoekjes)

No ratings yet
Print Pin Rate
Servings: 45 koekjes

Dit heb je nodig:

  • 200 gram roomboter koud
  • 300 gram tarwebloem + extra voor verwerking
  • 100 gram amandelmeel
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 3 gram zout
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 biologische citroen rasp

Verder

  • Poedersuiker + zeefje om te bestrooien
  • Jam naar keuze
  • Nutella
  • Vershoudfolie
  • Koekjes uitsteker 5 cm Ø + een kleine uitsteker voor het vormpje in het koekje

Zo maak je het:

  • Snijd de roomboter in blokjes en doe deze in een mengkom, doe de suiker, bloem, amandelmeel, zout, vanillesuiker, eieren, kaneel en citroenschil erbij en kneed dit met het deeghaak tot een mooi samenhangend deeg
  • Verdeel het deeg in twee platte stukken en verpak deze in het vershoudfolie en leg deze in de koelkast voor minstens 3 uur
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrooi je werkplek met voldoende bloem
  • Haal 1 stuk deeg uit de koelkast en rol deze uit tot deze een dikte heeft van ongeveer 3 mm dik en steek hier de koekjes uit en leg deze op de bakplaat
  • Steek uit de helft van deze koekjes met een kleinere uitsteker het vormpje uit het koekje, zoals een sterretje of hartje
  • Zet de bakplaat weer in de koeling tot het deeg weer goed koud is geworden
  • Mocht je meerdere bakplaten hebben kan je het overige koekjesdeeg ook uitsteken en terugkoelen, leg altijd deeg die je niet gebruikt in de koelkast
  • Verwarm de oven met boven- en onderwarmte voor op 180 ℃ en bak de koekjes goudbruin in circa 10 minuten, laat daarna afkoelen op een rooster
  • Beleg de koekjes zonder gat met jam naar keuze en/of Nutella
  • Doe wat poedersuiker in een zeefje en bestrooi de koekjes met het gat met de poedersuiker en leg deze dan vervolgens bovenop het andere koekje en druk ietsjes aan
  • Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel

Notities

Mocht je deeg over hebben en al genoeg koekjes? Je kunt het deeg prima invriezen. Laat deze dan ontdooien in de koelkast. 
Spitzbuben
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

No Comments

    Leave a Reply

    Recipe Rating