Zelf yoghurt maken met Instant Pot

Ik ben al jaren fan van het koken met een multicooker, dus toen ik van Instant Pot hun pan mocht proberen zei ik natuurlijk meteen ja! De multicooker van Instant Pot is zo uitgebreid, je kunt er namelijk zoveel eten in bereiden. Een heerlijke Ragu komt perfect op smaak in de slowcookfunctie, groentes zijn zo gestoomd met de snelkookfunctie of wat dacht je van overheerlijke stoofpotjes die zowel op snelkook- als slowcook bereidt kunnen worden?! En weet je wat je ook kunt maken met deze multicooker van Instant Pot? Yoghurt! Je kan dus helemaal zelf yoghurt maken. Ik had dit dus nog nooit gedaan, dus ik vond het nu tijd worden om dit eens te proberen. Ik vind het echt heel leuk en lekker dus ik ga het zeker vaker maken.

Zelf yoghurt maken

Dorien is Dorien niet als ze niet even wat extra’s doet, dus ik heb de yoghurt net even wat extra’s gegeven! Ik heb overheerlijke vanille roomyoghurt gemaakt en heb er lekkere sappige amarena kersen doorgeroerd. Dit is me toch lekker!

Maar hoe maak je dan yoghurt in de Instant Pot? Yoghurt maak je van (volle) melk en 1 a 2 eetlepels yoghurt. Van yoghurt maak je dus nieuwe yoghurt. De yoghurt bevat culturen die nodig zijn om de melk om te laten zetten in yoghurt. Dit doet de Instant Pot door de melk met yoghurt op een lage temperatuur te verwarmen, zodat de bacteriën hun werk kunnen doen om de melk om te zetten in yoghurt.

Zelf yoghurt maken

Dit proces duurt een aantal uur en hoe langer je de pan aan zet, hoe zuurder de yoghurt zal worden. Voor een milde yoghurt is 6 tot 8 uur genoeg. De yoghurt zal wellicht iets te dun zijn, dus dan kan je altijd de yoghurt ongeveer 3 uur laten uitlekken in een vergiet met schone theedoek, net zoals je hangop maakt.

Zelf yoghurt maken

Amarena roomyoghurt

No ratings yet
Print Pin Rate

Extra nodig

  • 1 Instant Pot Multicooker

Dit heb je nodig:

  • 1,5 liter volle melk
  • 500 milliliter slagroom
  • 1 vanille peul
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 potje amarena kersen op siroop 400 gram is meer dan genoeg

Zo maak je het:

  • Zorg dat de binnenpot goed schoon is en verwijder de rubberen ring uit de deksel, hierin zit misschien al geurtjes van kruidig eten en je wilt niet dat de yoghurt hierna gaat smaken
  • Giet de melk samen met de slagroom in de pan en zet de pan op de Yoghurtfunctie en zet de temperatuur hoger tot deze op Boil komt te staan, zet de pan aan en zorg dat het ventiel open staat
  • Zodra de pan klaar is geeft deze een pieptoon. Haal de binnenpot uit de pan en laat de melk afkoelen tot 60 ℃
  • Verwijder het vel op de melk, voeg nu 2 eetlepels yoghurt en het merg van de vanillepeul toe, roer goed door, zet de binnenpan weer in de pan en sluit de deksel
  • Druk nu wederom op de Yoghurt knop, stel de temperatuur in op Low en zet voor 8 uur aan
  • Haal de binnenpan uit de pan en roer de yoghurt door. Laat eventueel de yoghurt voor ongeveer 3 uur uitlekken om een wat dikkere roomyoghurt te krijgen, bewaar de yoghurt altijd in de koelkast.
  • Snijd een aantal kersen in stukjes en roer deze samen met siroop door de roomyoghurt
  • Giet de yoghurt in een schone, gesteriliseerde glazen pot en de yoghurt is dan ongeveer een weekje houdbaar in de koelkast
Zelf yoghurt maken
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

No Comments

    Leave a Reply

    Recipe Rating