Monchoutaart, wie kent deze taart niet? Ik weet nog precies wanneer ik voor het eerst in aanraking kwam met deze topper. Ik was samen met mijn zus voorbereidingen aan het treffen voor een verjaardag. Ik mocht haar helpen de taart te maken. Zij vertelde mij dat we een monchoutaart gingen maken. Ik had geen idee wat dat voor taart was. Zij legde mij uit dat het een taart waar kaas in zit. Ik gruwelde meteen, want hoe kan je een zoete taart maken met kaas? Toen ik dit vroeg, zei mijn zus: wacht maar af, je gaat hem lekker vinden! Ik geef haar 100% gelijk, want wat is deze taart lekker zeg! Dus daarom maak ik eigenlijk best vaak een monchoutaart. Voor mij een reden om de keuken in te duiken om zelf een recept in elkaar te flansen. Het is gelukt hoor! Lees hier het recept voor deze heerlijke taart:
Monchoutaart
Voor 10 tot 12 personen
Ingrediënten:
– 200 gram monchou
– 250 gram bastognekoeken
– 100 gram roomboter
– 250 ml slagroom
– 3 blaadjes gelatine
– 75 gram kristalsuiker
– 700 gram kersen op siroop*
– 1 el kristalsuiker*
– 5 el maïzena*
* Of 1 blik vlaaifruit kersen
+ springvorm 24 cm
Bereiding:
- Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de zijkant in met wat boter
- Verkruimel de bastognekoeken tot fijne kruimels en smelt de roomboter
- Roer de gesmolten boter door de kruimels en verdeel dit op de bodem van de springvorm, druk goed aan met de bolle kant van een lepel en zet in de koelkast
- Laat de gelatineblaadjes weken in koud water voor circa 15 minuten
- Roer ondertussen de monchou glad met de helft van de kristalsuiker, zet dit even opzij
- Klop de slagroom met de andere helft van de kristalsuiker lobbig
- Knijp de blaadjes gelatine uit en laat deze langzaam aan smelten in een steelpannetje, haal daarna van het vuur
- Doe een eetlepel van de monchou bij de gelatine, roer goed door en giet daarna alles in de kom met monchou, spatel goed door
- Doe de monchou met de gelatine bij de slagroom en klop even totdat alles goed gemengd is
- Giet het mengsel op de bodem en strijk de bovenkant glad
- Laat de taart minimaal 4 uur opstijven in de koelkast
- Doe de kersen met siroop en kristalsuiker in een pannetje en verwarm dit totdat de kristalsuiker is gesmolten
- Neem 3 eetlepels van het siroop uit de pan en roer dit door de maizena totdat er geen klontjes meer in zitten
- Doe dit papje bij de kersen in de pan en roer goed door tot het geheel dikker begint te worden, zet het vuur uit en laat de kersen helemaal koud worden
- Verdeel de kersen over de monchou wanneer deze goed stijf is
- Bewaar de monchou afgedekt in de koelkast
Eetsmakelijk!
No Comments