Ik ben denk ik een van de weinigen, sowieso in de gezondheidszorg, die geen koffie lust! Echt waar, ik vind het echt vies. Maar ik vind koffie wel lekker ruiken, oke nu niet vanwege mijn zwangerschap, maar normaal geniet ik er echt van. Waar ik ook enorm van geniet is van koffiegebak, denk aan tiramisu, koffiecake maar ook alles met mokka. Vandaar deze mokka cupcakes. Ik kon de urges niet weerstaan en moest deze heerlijke cupcakes maken. En ze zijn me toch lekker! De cupcake is zelf extreem zacht en luchtig en de mokka botercrème is heerlijk romig. Het recept voor de cupcake komt uit het boek United States of Cakes van Roy Fares!
mokka cupcakes
Voor circa 12 cupcakes
Ingrediënten:
Cupcakes
– 100 gram tarwebloem
– 3 gram zout
– 30 gram cacao
– 150 gram kristalsuiker
– 3 gram bakpoeder
– 3 gram maizena
– 3 gram baking soda
– 1 zakje vanillesuiker
– 1 ei
– 75 ml melk
– 50 ml zonnebloemolie
– 50 ml hete espresso koffie
Botercrème
– 250 gram zachte roomboter
– 100 gram poedersuiker
– Mokka extract
Afwerking
– 50 gram pure chocolade
– Mokkaboontjes
+ 12 cupcakepapiertjes, spuitzak met gekarteld spuitmondje
Bereiding:
- Cupcakes: Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bekleed een cupcake vorm met papiertjes
- Meng de droge ingrediënten met elkaar
- Klop de eieren, melk en olie in een andere kom door elkaar en roer de droge ingrediënten erdoor
- Doe de koffie beetje bij beetje door het beslag
- Verdeel de vormpjes met het beslag en bak ze in circa 20 minuten gaar
- Laat helemaal afkoelen
- Botercrème: klop de roomboter zacht en luchtig tot deze wit kleurt
- Doe beetje bij beetje de poedersuiker erbij en blijf kloppen
- Voeg op het laatste de mokka extract toe, doe dit beetje bij beetje en pas de hoeveelheid aan naar smaak
- Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met de botercrème en spuit mooie toeven op de cupcakes
- Smelt de pure chocolade au bain marie en versier de cupcakes hiermee
- Garneer met een mokkaboontje
Eetsmakelijk!
2 Comments
Janine
15 maart 2023 at 21:52Ik heb Zondag dit recept gevolgd en ik ben geen pro in bakken. Maar ze zijn aardig goed gelukt voor de eerste keer! Ik had geen “Mokka extract ” Vanille gebruikt. Maar ik ben wel benieuwd waar je Mokka extract heb gehaald. Ik wil namelijk nog keer deze maken . Want het was verassend lekker!
Mag ik trouwens nog vragen hoeveel beslag je in cupecake vormpje doet, ik vind het lastig om de juiste hoeveelheid erin te doen. Zodat ze mooi hoog uitkomen zoals jou foto hier.
Ik hoop op je reactie en ik ga zeker nog veder snuffelen naar leuke recepten.
Liefs, Janine
Dorien
17 maart 2023 at 16:44Hoi! Wat fijn dat ze voor een eerste poging goed gelukt zijn! Mokka extract/essence/aroma is te koop bij de betere bakwinkels, zoals bouwhuis.com Vaak vul in het papiertje ongeveer voor de helft met het beslag.