Het is tijd om ons weer onder te dompelen in kerstrecepten. Helaas heb ik deze december niet heel veel tijd voor grote kerstrecepten, aangezien wij in januari gaan verhuizen. De dagen zijn gevuld met het inpakken van dozen en dingen weggooien. Maar helemaal niks maken voor kerst vind ik ook niet kunnen. Dus ik ben de keuken ingedoken voor het maken van die overheerlijke lava cakejes of ook wel moelleux au chocolat. Een heerlijk chocoladecakeje waaruit zachte chocolade loopt, vandaar de naam lava cakeje.
Het voordeel van deze cakejes zijn dat ze echt zo klaar zijn! Binnen 30 minuten staan ze op tafel, maar ik waarschuw jullie: ze zijn veel sneller op! Heerlijke smeuïge cakejes waarbij je je vingers aflikt.
Bij mij is 13/14 minuten bakken op 200 graden Celsius goed voor een gesmolten kern, maar iedere oven in anders. Ik raad aan om minstens 1 keer proef te bakken, zodat je precies weet wat voor jou oven het beste is.Â
Dit heb je nodig:
- 100 gram pure chocolade
- 100 gram roomboter
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram bloem
- 2 theelepels vanille aroma
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 2 eetlepels cacao + extra om te bestuiven
- Snufje zout
Verder
- 4 ramekins
- poedersuiker
- vanille ijs en rood fruit
Zo maak je het:
- Vet de ramekins in met bakspray, laat deze uitlekken, doe wat cacao in de ramekins en zorg ervoor dat het hele vormpje bestoven is met cacao
- Verhit de oven voor op 200 graden Celsius
- Smelt de roomboter en chocolade au bain marie
- Klop de eieren en eidooiers samen met de suiker en vanille tot een luchtig, geel beslag
- Spatel de gesmolten chocolade en boter door het eimengsel
- Doe als laatste de bloem samen met het zout en cacaopoeder bij het beslag en spatel dit voorzichtig er door heen
- Vul de ramekins tot 3/4e met het beslag en bak de cakejes 13 minuten in een voorverwarmde oven
- Maak het cakeje van de rand los met een mes en stort het vervolgens op het bordje en bestuif met poedersuiker
- Eet het cakeje direct op samen met een bolletje vanille ijs en vers rood fruit
No Comments