Oef, klinken deze krokante karamelsoezen niet hemels? De soezen zijn gebakken met een stukje deeg, waardoor deze mooi krokant is, ze zijn gevuld met een met karamel op smaak gemaakte mascarpone room en karamel met daarbij getopt met nog wat room en karamelsaus. Laat je niet tegenhouden door het aantal calorieën en geniet!
Ik zelf ben niet helemaal tevreden met het eindresultaat, ik had geen rekening gehouden met de topping, waardoor ik eigenlijk te weinig room had. Ik beschrijf in het recept hoe ik het in eerste instantie wilde doen dus dan heb jij sowieso mooiere en betere soezen dan ik!
Krokante karamelsoezen
Dit heb je nodig:
Soezen
- 100 milliliter water
- 100 milliliter melk
- 100 gram roomboter
- 100 gram bloem
- 3 tot 4 eieren
- Snufje zout
Deeg
- 60 gram roomboter
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
- 75 gram bloem
- Snufje zout
Vulling
- 1 pot gezouten karamelsaus
- 500 gram mascarpone
- 500 milliliter slagroom
- 6 eetlepels suiker
Verder
- Meerdere spuitzakken
- 1 glad spuitmondje
- 1 dun spuitmondje voor het inbrengen van de karamelsaus in de soes
Zo maak je het:
- Bereid de 1 pot gezouten karamelsaus zoals staat beschreven en laat afkoelen tot kamertemperatuur
Soezen
- Zet alle ingrediënten voor de soezen alvast klaar en verwarm de oven voor op 210 graden Celsius, bekleed de bakplaat met bakpapier of een mat speciaal voor soezen
- Snijd de boter in blokjes en laat deze langzaam smelten in een steelpan op het vuur
- Voeg zodra de boter is gesmolten het water en de melk toe en verwarm dit tot het begint te koken
- Haal de pan van het vuur, roer de bloem erdoor tot een bal en zet vervolgens op het vuur
- Laat het deeg circa 5 minuten al roerend garen op het vuur en stort het beslag in een koude kom en laat aantal minuten afkoelen
- Voeg een ei toe en spatel dit stevig door het beslag tot het ei is opgenomen, voeg dan pas het volgende ei toe. Mocht het beslag bij 3 eieren al als een dikke druppel van je spatel afvallen is het goed, zo niet, voeg dan beetje bij beetje het 4e ei toe tot het wel goed is
- Vul een spuitzak met het beslag en spuit de soezen op tot circa 2 a 3 cm breed
Deeg
- Meng alle ingrediënten voor het deeg met de hand door elkaar, rol uit en steek met een uitsteker (die net iets groter is dan het soesje) rondjes deeg uit en plaats 1 plakje op een soesje
- Doe de soezen in de oven, verlaag de temperatuur naar 190℃ en bak de soezen in circa 30 minuten gaar, open de deur wanneer er nog 5 minuten gebakken moeten worden om het vocht te laten verdwijnen, doe dan de ovendeur weer dicht. Laat daarna de soezen helemaal afkoelen
Vulling
- Klop de mascarpone samen met de slagroom en suiker tot een stevig en luchtig room, voeg dan 4 tot 6 eetlepels karamelsaus toe naar smaak en klop dit nog even goed door
Vullen
- Maak vooraf al gaatjes onderin de soezen om te kunnen vullen
- Verdeel de room in 3 delen, gebruik 2 delen om de soezen te vullen en gebruik het andere deel voor de topping
- Vul de soezen met de room, maar niet helemaal vol, anders is er geen ruimte voor de karamelsaus
- Vul een spuitzak, met het dunne spuitmondje, met de karamelsaus en vul de soezen met de karamel
- Spuit vervolgens op elke soes een rond dijkje/nestje van room en vul deze met wat karamelsaus met behulp van een spuitzak met glad spuitmondje
No Comments