Zo, wat een weertje zeg! Ik opende de gordijnen vanmorgen en het zonnetje scheen heerlijk naar binnen. Dat geeft mij meteen een hele boost om met de dag te beginnen. Het scheelt natuurlijk ook wel dat ik vrij ben vandaag en lekker mijn eigen dingetjes kan doen. Zo duik ik waarschijnlijk de keuken weer in voor een nieuw fris lentereceptje. Vorige week heb ik deze citroen cheesecake gemaakt en deze taart past ook perfect in het straatje Fris lentereceptje! Ik vind cheesecake al gauw machtig worden, maar door er juist citroen door te doen, maakt het fris en dat je nog een stukje neemt. Genoeg gepraat, hier het recept voor deze heerlijke frisse citroen cheesecake met vers fruit:
citroen cheesecake met vers fruit
Voor 10 tot 12 frisse puntjes
Ingrediënten:
Bodem
– 250 gram bastognekoeken
– 90 gram roomboter
Cheesecake
– 800 gram roomkaas
– 150 gram kristalsuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 25 gram bloem
– 230 gram zure room
– 3 eieren
– 1 biologische citroen
Topping
– 200 gram creme fraîche
– 1 zakje vanillesuiker
– 2 el kristalsuiker
– Vers fruit zoals aardbeien, frambozen en bosbessen
+ springvorm 24 cm diameter
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op op 180 graden Celsius
- Bodem: bekleed de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat boter
- Verkruimel de bastognekoeken en sla ze fijn met een keukenroller of keukenmachine
- Smelt de boter voor de bodem en meng de kruimels door deze boter
- Verdeel het mengsel over de springvorm en duw met de achterkant van een lepel plat
- Bak de bodem 10 minuten in het midden van de oven en laat afkoelen
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
- Cheesecake: Klop de roomkaas, suiker en vanillesuiker met de garde tot een geheel, mix niet te lang
- Voeg de bloem toe en klop met de hand verder tot het goed verdeeld is
- Rasp de citroen en pers het sap er uit
- Roer de zure room samen met de citroenrasp en sap door het beslag
- Voeg een voor een de eieren toe en roer tot een egaal mengsel, klop het niet luchtig! Hierdoor gaat de cheesecake scheuren
- Vul de springvorm met de vulling
- Bak de taart 10 minuten in de oven, verlaag daarna de temperatuur naar 110 graden Celsius en bak nog 55 minuten, laat de ovendeur dicht
- Zet de oven uit maar laat de taart nog 50 minuten in een dichte oven staan
- Haal daarna uit de oven en laat deze afkoelen
- Zet daarna voor minstens 3 uur in de koelkast zodat hij goed hard wordt
- Topping: klop de creme fraîche glad en roer de suiker en vanillesuiker er door heen
- Verdeel dit over de cheesecake, strijk glad en garneer met vers fruit
- Laat nog eventjes koud worden in de koelkast
Eetsmakelijk!
2 Comments
Caroline van den Heuvel
23 juli 2020 at 08:47Dag Dorien,
Welk formaat springvorm heb je gebruikt??
Alvast bedankt,
Groeten Caroline
P.s. Ik vind je recepten top! Vorige week heb ik de appelvlaai deluxe gemaakt en die was heerlijk!
Karen
7 maart 2022 at 21:06Hallo Dorien,
Ik vraag me hetzelfde af als Caroline. Welk formaat springvorm heb je gebruikt?
Groeten,
Karen