Ik had in mijn koelkast nog een volle bak met rijpe perziken liggen, maar ik ben de enige in dit huis die perziken lekker vind en zo’n hele bak leegeten is voor mij ook een beetje teveel. Toen bedacht ik mij dat er een toetje bestaat, namelijk een peach cobbler. In Amerika is dit echt één van de favoriete toetjes, dus ik bedacht mij dat ik met die heerlijke rijpe perziken wel een peach cobbler kon gaan maken. Het lijkt een beetje op een apple crumble, maar met net even iets ander deeg bovenop, namelijk iets zachter, maar nog steeds superbros! Ik denk dat dit toch wel echt het lekkerste toetje is zo voor de nazomerdag wanneer er nog volop perziken te koop zijn. Lekker met een bolletje vanille-ijs!
Je kan de perziken in schil gebruiken, maar je kan het schilletje ook verwijderen. Dit doe je door de perziken kruislings in te snijden, 30 seconden in kokend water te dompelen en daarna te laten ‘schrikken’ in koud water. Je kan het velletje er dan zo af halen!
Peach cobbler
Dit heb je nodig:
Perziken
- 8 rijpe perziken
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
- 4 gram vanillesuiker
- Scheutje citroensap
- 1½ theelepel maïzena
- Snuf kaneelpoeder
Deeg
- 200 gram tarwebloem
- 100 gram roomboter koud
- 75 gram kristalsuiker
- 4 gram vanillesuiker
- 2 gram zout
- 8 gram bakpoeder
- ½ theelepel baking soda
- 100 milliliter melk
- ½ theelepel citroenschil geraspt
Verder
- 2 eetlepels kristalsuiker
- Snufje kaneelpoeder
- 1 (ronde) ovenschaal 26 cm diameter
Zo maak je het:
Perziken
- Verwarm de oven voor op 180℃ en vet de bakvorm in met wat boter of bakspray
- Ontvel de perziken zoals bovenaan staat beschreven, verwijder de pit en snijd de perziken in stukjes of partjes, doe alles in een kom
- Meng in een aparte kom de basterdsuiker, maizena, vanillesuiker en kaneelsuiker en roer dit door de perziken heen, roer als laatste een scheutje citroensap door het mengsel
- Vul de ovenschaal met de perziken en bak deze voor circa 10 minuten in de oven voor, maak ondertussen het deeg
Deeg
- Meng de bloem samen met de suiker, zout, vanillesuiker, bakpoeder en baking soda door elkaar heen, voeg dan blokjes koude roomboter toe en kneed dit tot kruimels
- Voeg daarna de melk toe en spatel dit door de kruimels, het hoeft niet door elkaar gekneed te worden
- Pak de ovenschaal met de perziken en verdeel het deeg eroverheen
- Maak kaneelsuiker door de suiker met kaneel te mengen en bestrooi dit over het deeg. Bak daarna de cobbler in circa 30 tot 40 minuten gaar op zo'n 180℃. Test daarna met een satéprikker of het deeg gaar is, zo niet, bak dan nog wat langer.
- Bestrooi de cobbler voor serveren rijkelijk met poedersuiker en serveer met een bolletje vanille-ijs!
No Comments