Het is bijna weekend, dus tijd voor een nieuw recept, namelijk heerlijke karamelbrownies! Deze brownies zijn super fudgy en extra rijk door de toegevoegde karamel met zeezout, ook zonder zeezout erg lekker hoor. Ik heb gebruik gemaakt van een snelle en makkelijke karamel, een die sowieso lukt en erg lekker is op deze brownies. Lees gauw verder voor het recept!
Karamelbrownies
Heerlijke brownies gecombineerd met romige karamel en een hint van zeezout
Afdrukken
Pin
RatePorties: 20 brownies
Dit heb je nodig:
Brownies
- 230 gram roomboter
- 175 gram pure chocolade
- 150 gram bloem
- 200 gram kristalsuiker
- 165 gram bruine suiker
- 40 gram cacao
- 1 tl vanille essence
- 3 eieren
- 3 gram zout
- 50 chocolade voor door de brownies in kleine stukjes
Karamel
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 100 gram roomboter
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
Topping
- 50 gram pure chocolade
- Karamelfudge
- Zeezout
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bekleed een bakvorm met bakpapier
Karamel
- Doe de gecondenseerde melk, de roomboter en de suiker in een steelpan met dikke bodem en verwarm dit op middelhoog vuur tot een mooie bruine karamel, blijf met een houten lepel roeren zodat het niet verbrand, laat even afkoelen
Brownies
- Breek de chocolade in kleine stukjes en doe dit samen met de roomboter in een hittebestendige kom
- Smelt de boter en chocolade au bain marie, roer af en toe door en laat wat afkoelen als het helemaal gesmolten is
- Klop de eieren met de suiker en zout tot een luchtig beslag
- Spatel de gesmolten chocolade en boter door het eiermengsel, voeg hier ook de vanille essence toe
- Zeef de bloem met cacao boven het beslag en spatel dit door tot het goed gemengd is
- Voeg als laatste de chocolade toe en roer dit door het beslag
- Giet het beslag in de bakvorm, doe een paar goede eetlepels karamel op het beslag, roer voorzichtig met een lepel er door heen zodat het wat mengt met het browniebeslag en bak de brownies in circa 30-35 minuten, de brownies moeten niet te lang bakken, dan zijn ze niet zo smeuïg
- Laat de brownies afkoelen en besmeer deze daarna met de overige karamel en laat deze wat harder worden
- Smelt 2/3e van de pure chocolade au bain marie en roer daarna de laatste deel erdoor en versier de brownies met de chocolade
- Maak de brownies helemaal af door stukjes karamelfudge erover te strooien en eventueel wat zeezout
1 Comment
Jenneke
27 juli 2022 at 21:59Hoi Dorien,
Ik heb zojuist deze karamelbrownies gemaakt en ik heb de karamel verwarmd en zachtjes laten koken onder continu roeren tot het in ging dikken en wat bruiner werd. Maar toen ik de brownies uit de oven haalde en ik de rest van de karamel eroverheen wilde smeren was het daar veel te dik voor en de caramel lijkt een stuk donkerder dan op jouw foto’s. Had ik het niet in moeten laten dikken?
Liefs Jenneke