Snoezig hè deze petit fours! En dan nagaan dat ze ook nog eens superlekker zijn! Twee jaar geleden moesten de kandidaten bij Heel Holland Bakt deze petit fours maken tijdens de technische opdracht en het leek mij toen al heel leuk om ze zelf te gaan maken. Omdat ik deze nog nooit eerder gebakken heb, heb ik het recept van Heel Holland Bakt gebruikt als basis. Uiteraard heb ik hier mijn eigen twist aangegeven zodat de petit fours nog lekkerder en mooier zouden worden. Het was even een geklungel, niet allemaal even strak maar uiteindelijk mag het resultaat er echt zijn! De perfectionist in mij was uiteindelijk ook tevreden haha!
PETIT FOURS
Voor 9 petit fours
Ingrediënten:
Botercrème:
– 150 ml volle melk
– 15 gram custardpoeder
– 20 gram suiker
– 0,5 vanillestokje
– 250 gram zachte ongezouten roomboter
– 80 gram fijne suiker
– Aardbeienjam
Biscuit:
– 5 eieren
– 115 gram suiker
– 100 gram bloem
– 15 gram custardpoeder
– Snufje zout
– 3 el suiker
– 3 el water
Topping:
– 500 gram kant en klare glazuur (fondant)
– 200 gram witte marsepein
– 150 gram pure chocolade
– Stukje roze rolfondant
+ vierkante bakring 16×16 (bij de bakshops online te verkrijgen), bloem uitsteker, spuitzak, poedersuiker
Bereiding:
- Botercrème: breng 2/3e van de melk aan de kook met 15 gram suiker en het vanillemerg
- Maak een papje van de custard met de overige melk
- Giet wat van de gekookte melk bij het custardpapje, roer en giet alles terug in de pan
- Breng nogmaals aan de kook totdat de room een aantal keer geblubt heeft
- Verdeel de bakkersroom op een schaal en dek af met plastic folie, laat helemaal afkoelen
- Klop de afgekoelde bakkersroom samen met de roomboter en de suiker tot een romige witte massa
- Vul de spuitzak hiermee en leg in de koelkast tot gebruik
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Biscuit: klop de eieren samen met de suiker (115 gram) en het snufje zout tot een zeer luchtig beslag
- Zeef de bloem met de custard erboven en spatel deze er voorzichtig doorheen
- Verdeel de helft van het beslag op de bakplaat en zorg dat je twee plakken er uit kunt drukken
- Bak het biscuit gaar in 8 tot 10 minuten, haal daarna meteen van de bakplaat
- Bekleed de bakplaat opnieuw met bakpapier en verdeel hier het overige beslag over en zorg dat je er hier ook twee plakken uit kunt drukken
- Bak deze idem dito in 8 tot 10 minuten gaar en haal daarna meteen van de bakplaat
- Zeef wat poedersuiker op de bovenkant van het biscuit, draai om en verwijder voorzichtig het bakpapier en bestuif deze kant ook met poedersuiker
- Steek 4 plakken uit het biscuit met de vierkante bakring
- Breng 3 el water samen met 3 el suiker aan de kook en besmeer de plakken biscuit hiermee, dit voorkomt uitdroging
- Samenstellen: Bestuif een taartkarton of een platte schaal met poedersuiker en leg hier de vierkante uitsteker op
- Leg een plak biscuit in de steker met de gebakken kant naar beneden
- Spuit een laagje botercrème ter dikte van 5 mm er op
- Leg hier een plak biscuit op en druk aan
- Besmeer deze plak biscuit met een heel dun laagje aardbeienjam
- Leg hier een plak biscuit op en druk aan
- Spuit een laagje botercrème ter dikte van 5 mm er op
- Leg hier een plak biscuit op en druk aan
- Besmeer de bovenkant met de overige botercrème en strijk glad met een paletmes
- Topping: bestuif de werkbank met wat poedersuiker, kneed het marsepein wat door en rol uit tot een grote dunne plak
- Leg deze marsepeinplak op de bovenkant en strijk alle lucht er uit
- Snijd aan de binnenkant van de vorm de overtollige marsepein weg
- Verwijder voorzichtig de vorm en laat opstijven in de koelkast
- Snijd 0,5 cm van elke rand af en snijd daarna de petit fours in de afmeting 5×5 cm, gebruik een meetlat
- Verwarm de fondant (glazuur) tot het een mooie dunne consistentie heeft, voeg anders wat water toe wanneer het te dik is, verwarm maximaal tot 50 graden Celsius
- Dip de petit fours in de fondant met behulp van een vork, laat de petit fours goed uitlekken boven het glazuur en laat daarna de petit fours opstijven, roer ondertussen goed door het glazuur zodat er geen vliesje trekt
- Smelt de chocolade au bain marie
- Vouw een cornetje en vul tot de helft met chocolade, knip een klein puntje er van af en versier de petit fours naar wens
- Bestuif de werkbank met wat poedersuiker en rol een stukje roze rolfondant uit tot een niet te dikke plak
- Steek hier 9 bloemetjes uit en leg deze op de gesmolten chocolade
- Druk de binnenkant van het bloemetje iets naar beneden en vul dit met een klein druppeltje chocolade
- Laat de petit fours opstijven in de koelkast in een luchtdichte doos
Eetsmakelijk!
4 Comments
Lianne
24 juni 2016 at 07:58Ziet er heerlijk uit en wat zijn ze mooi! 🙂 Gaaf gedaan Dorien!
Dorien
25 juni 2016 at 11:39Dankjewel! Wat lief!
Caroline brouwer
24 juni 2016 at 08:21Dat ziet er héél erg lekker uit! Mooie blog heb je, ik heb je toegevoegd aan mijn blog.
groetjes, Caroline
Dorien
25 juni 2016 at 11:40Dat is leuk, heel erg bedankt! Ik zag op jouw website ook al aantal heerlijke recepten staan, vooral die appelmascarpone taart, mjam!