Oranjekoek

Het is bijna Koningsdag! Dit is een van die dagen die ik als foodblogger niet voorbij kan laten gaan. Echte Friese oranjekoek. Je kunt van die oranjestukjes bij de supermarkt komen, maar dat is de wat minder luxere variant als deze, maar hebben een roze bovenkant. Waarom heet deze koek dan oranjekoek? Nou, er zitten stukjes gekonfijte sinaasappelschil in. Maar voor Koningsdag heb ik speciaal deze koek gemaakt met een oranje bovenkant: oranje boven! Het recept heb ik van Baksels.net gehaald, want ondanks dat ik een beetje Fries in mij heb, heb ik niet de kennis om een recept voor deze koek zelf te bedenken.

De gekonfijte sinaasappelschilletjes kan je zelf maken. Ik heb ze in dunne reepjes gesneden, maar werden na het bakken wat taai. Ik zou ze de volgende keer raspen en op deze manier konfijten. Dus het is maar even kijken hoe je het gaat doen!

Oranjekoek
Oranjekoek

Oranjekoek

Met dit recept maak je zelf deze heerlijke oranjekoek!
No ratings yet
Afdrukken Pin Rate
Porties: 12 stukjes

Dit heb je nodig:

Koek

  • 300 gram tarwebloem
  • 25 gram maizena
  • 100 gram koude roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 3 gram zout
  • 3 gram bakpoeder
  • 3 gram gemalen anijszaad
  • 1/4 e tl kardemom
  • 1/4 e tl nootmuskaat
  • 1 medium ei
  • 60 gram water

Gekonfijte sinaasappelsnippers

  • 2 biologische sinaasappels
  • 200 gram suiker
  • Vulling
  • 300 gram spijs
  • 1 ei
  • 2 tl citroenschil geraspt

Glazuur

  • 200 gram poedersuiker
  • 250 gram glazuur fondant
  • Oranje kleurstof

Topping

  • 250 milliliter slagroom
  • 100 gram mascarpone
  • 2 el suiker
  • Aardbeitjes

Verder

  • + bakblik 20×25 spuitzak met gekarteld spuitmondje

Zo maak je het:

Gekonfijte sinaasappelschilletjes

  • Schil de sinaasappelen en verwijder het wit zo veel mogelijk
  • Snijd de sinaasappelschil in zeer dunne reepjes en doe deze in een pan met koud water
  • Breng het water aan de kook, laat aantal minuten doorkoken en giet dan af
  • Herhaal stap 3 nog drie keer
  • Doe 200 gram suiker in de pan bij de sinaasappelschil en voeg 200 gram water toe, breng aan de kook en laat langzaam 20 minuten doorkoken
  • Haal van het vuur, zet de deksel op de pan en laat nog een uur staan
  • Giet af en laat de snippers drogen op een vel bakpapier, het kan ook in de oven op 75 graden

Koek

  • Snijd de koude boter in blokjes en wrijf met de handen dit door de bloem tot een kruimelig deeg
  • Voeg de suiker, de kardemom, het anijszaad, de nootmuskaat, de sinaasappelsnippers, het ei en het water toe en kneed kort tot een samenhangend deeg
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat circa 20 minuten koud worden in de koelkast
  • Snijd het spijs in kleine blokjes en meng deze met de citroenrasp en ei tot een klontvrije massa
  • Bekleed een bakplaat met een wat hoog opstaande rand met bakpapier
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
  • Verdeel het deeg in 2 stukken en rol deze uit op een bebloemde werkvlak tot een grootte van de bakvorm
  • Leg voorzichtig een plak op de bodem, beleg deze met de spijs en dek af met de tweede plak deeg, prik voorzichtig wat gaatjes in de bovenkant
  • Bak de koek in 30 minuten gaar totdat de randen iets bruin zijn, laat helemaal afkoelen, verwijder de koek uit de bakvorm

Topping

  • Verwarm het glazuur au bain marie en roer dan wat kleurstof door het glazuur en besmeer de bovenkant van de koek met het glazuur met een paletmes
  • Laat de glazuur helemaal uitharden
  • Snijd voorzichtig de randen van de koek en snijd de koek in het aantal gewenste stukken (12 blokjes)
  • Klop de slagroom samen met de mascarpone en suiker tot een stevig en luchtig room
  • Vul de spuitzak met de slagroom en versier de koeken met een toef of kronkeltje, garneer met de helft of kwart van de aardbei
Oranjekoek
About Author

Hoi ik ben Dorien! Op doortjeskeuken.nl deel ik mijn passie voor bakken met jullie. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #doortjeskeuken, dit vind ik echt heel leuk! Volg mij verder op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van alle nieuwe recepten.

2 Comments

  • Annie
    12 juli 2016 at 18:59

    Hoi Dorien, ik heb een Friese schoonzoon en ik wil graag als verrassing eens een oranjekoek voor hem bakken. Het lijkt mij erg lekker. Maar bij het doorlezen van het recept mis ik eigenlijk wanneer je de oranjesnippers toevoegt. Het lijkt erop dat het door het deeg zit? En zo ja, doe je dat gelijk met de andere ingrediënten, zoals de suiker, kardemom enz.

    P.S. wat een heerlijke recepten heb je !!

    groetjes Annie

    Reply
    • Dorien
      12 juli 2016 at 21:04

      Ik zie het! De oranjesnippers kunnen inderdaad tegelijkertijd met de andere ingrediënten door het deeg. Bedankt voor je compliment! Bakse!

      Reply

Leave a Reply

Recipe Rating