Wat is het opeens koud zeg! Al weken was het +10 graden maar de gevoelstemperatuur is nu -10. Die koude temperaturen is wel een goed excuus om nog even winters te bakken. Ik had al een kruidcake hier op mijn site staan, maar dit is toch wel even andere koek. Letterlijk, dit is een ander soort koek dan die kruidcake. Deze kruidkoek heeft meer de structuur van ontbijtkoek, dus dit is een prima koek om mee te ontbijten. Altijd al op zoek geweest naar een kleffe kruidkoek maar niet kunnen vinden? Zoek niet verder, want deze koek is lekker en lekker klef!
KRUIDKOEK
Ingrediënten:
– 250 gram zelfrijzend bakmeel
– 3 tl bakpoeder
– 2 gram zout
– 1 tl gemalen gember
– 1 tl kaneel
– 1 tl koekkruiden
– 120 gram koude roomboter in blokjes
– 110 gram bruine basterdsuiker
– 200 gram keukenstroop
– 280 ml melk
– 1 groot ei, losgeklopt
+ Eventueel gehakte amandelen en rozijntjes
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een cakeblik met bakpapier
- Zeef boven een grote kom het zelfrijzend bakmeel samen met de bakpoeder, zout, gember, kaneel en koekkruiden
- Voeg de gesneden boterblokjes toe en wrijf dit met de hand tot een kruimelig deeg
- Doe de keukenstroop in een steelpannetje en laat dit warm worden zodat het vloeibaar wordt, laat daarna afkoelen
- Doe de melk samen met de basterdsuiker in een ander pannetje en verwarm dit langzaam totdat de suiker is opgenomen
- Doe de stroop en melk met suiker samen met het losgeklopt eitje bij de rest van het deeg en klop dit met de mixer kort tot een egaal beslag, voeg nu eventueel de gehakte amandelen en/of rozijnen toe, haal ze eerst even door de bloem anders zakken ze allemaal naar de bodem
- Giet het beslag in de cakeblik en bak in circa 45-55 minuten gaar, test met satéprikker of de koek gaar is
- Laat de cake 1 uur in het cakeblik afkoelen, laat het bakpapier er omheen zitten en wikkel daarna in aluminiumfolie
- Wacht minstens 1 dag met de koek aansnijden. Op deze manier kan de smaak beter intrekken en wordt de koek lekker klef
Eetsmakelijk!
No Comments