Ieder jaar, al jaren lang, bakken wij hier thuis de dag voor oud en nieuw deze kniepertjes, ook wel bekend als nieuwjaarsrolletjes. Ik kan mij niet beter heugen dan dat wij dit doen hier thuis. Mijn oma deed het al lang voor dat ik geboren was. Dit recept is echt ons familierecept, enorm lekker dus!
Maar wat zijn knijpertjes (kniepertjes) eigenlijk? Een kniepertje is een zoete, dunne wafel die rond het nieuwe jaar wordt gebakken. Je kunt de wafeltjes plat laten, dit symboliseert dat het afgelopen jaar zich al heeft ontvouwen. In het nieuwe jaar horen de wafeltjes opgerold gegeten te worden omdat men nog niet weet wat er in het nieuwe jaar gaat gebeuren. Wij draaien er altijd rolletjes van, gewoon omdat dat wat leuker staat en omdat deze te vullen zijn met slagroom.
Bij deze wens ik jullie allen een goede, gezellige en smakelijke jaarwisseling toe en proost op een fijn 2016!
Genoeg gebazeld, hier het lekkerste recept voor zelfgemaakte kniepertjes volgens oma Zwolle’s recept!
Kniepertjes (nieuwjaarsrolletjes)
Dit heb je nodig:
- 500 gram Zeeuwse bloem
- 400 gram witte basterdsuiker
- 250 gram roomboter
- 500 milliliter handwarm water
- 3 zakjes vanillesuiker
- 3 eieren
- 5 gram zout
- Kaneel naar smaak
- Scheut zonnebloemolie
- Eventueel een scheutje jenever
Verder
- Kniepertjes ijzer
- Houten stokje of pvc buis
Zo maak je het:
- Klop de eieren, zout en suiker tot een luchtig mengsel
- Snijd de boter in blokjes en laat deze langzaam smelten op laag vuur
- Klop de gesmolten boter straalsgewijs bij de eieren
- Zorg dat de bloem samen met de kaneel gezeefd is voordat deze gebruikt kan worden
- Voeg de bloem (met kaneel) gedeeltelijk toe aan het botermengsel, klop ondertussen goed door zodat er geen klontjes ontstaan, doe dit ook met het water. Dus bloem, water, kloppen, bloem, water, kloppen totdat alle bloem en water door het beslag zitten
- Roer nu een scheut zonnebloemolie en een scheut jenever door het beslag, de alcohol vervliegt straks bij het bakken en maakt het koekje extra knapperig
- Het beslag moet ongeveer de dikte hebben van pannenkoekbeslag, is het nog iets te dik, dan doe je er wat water bij
- Laat de wafelijzer op temperatuur komen, besmeer eventueel de ijzers met wat zonnebloemolie
- Neem een juslepel met beslag en giet deze op het onderste ijzer (niet te veel anders krijg je van die taaie randjes)
- Leg de bovenste ijzer langzaam op de onderste ijzer, laat deze voor 5 seconden zo liggen
- Knijp nu de 2 helften op elkaar, kijk ondertussen of het wafeltje een mooie kleur heeft
- Zodra het wafeltje mooi van kleur is, wip je deze van het ijzer af met de mes en rol je het op d.m.v. het houten stokje, pas op, het ijzer en het wafeltje is zeer heet!
- Laat de rolletjes met voldoende tussenruimte afkoelen
- Herhaal stap 9 tot 12 totdat het beslag op is
- Serveer met verse slagroom
17 Comments
Barbara
19 december 2016 at 13:02Knieperties rol je niet op dat zijn nieuwjaarsrolletjes en aan het eind vh jaar eet menbknieperties deze zijn plat en word gemaakt met deeg ?
Dorien
20 december 2016 at 18:58Ja dat weet ik! Wij rollen ze altijd op (vandaar nieuwjaarsrolletjes in de titel), maar volgens mij worden ze gewoon van hetzelfde beslag gemaakt: plat en gerold!
Annet
28 december 2016 at 13:29Kniepertjes zijn dunne platte wafeltjes die je eet in het oude jaar. Nieuwjaarsrolletjes maak je in het begin van het nieuwe jaar en zijn van een dunner beslag. Ingrediënten zijn anders aangezien een nieuwjaarsrolletje brosser is.
Het verhaal achter de koekjes is. Aan het einde van het jaar is het koekje plat, het jaar is uitgerold. Een nieuwjaarsrolletje is een nog opgerold jaar dat zich nog moet uitrollen. Een mooie traditie die hopelijk blijft bestaan.
Dorien
29 december 2016 at 09:32Ik had inderdaad boven het recept uitgeschreven hoe het zit met de platte en opgerolde wafeltjes. Wij eten ze hier altijd van het dunne beslag en wist niet van de deegballetjes af. Ieder streek zijn eigen gewoonte!
aafke
24 oktober 2017 at 09:43moet je het beslag met een garde of met de mixer mixen?♥
Dorien
24 oktober 2017 at 11:10Liefste met een mixer, dit zodat je geen klontjes in het beslag krijgt!
Kim
27 november 2017 at 11:44Hoi hoi! Kan ik ze ook al bakken en in vriezen??
Dorien
28 november 2017 at 10:06Ik zou het niet doen! Dan worden de kniepertjes erg slof en slapjes
Kim
9 december 2017 at 07:06Super bedankt voor het recept. Ga ze vandaag eens proberen te maken ???
Alice
28 december 2017 at 15:29Hoeveel kniepertjes kan je hier uit halen?
Dorien
28 december 2017 at 20:04Pfoeh de precieze nummers weet ik niet, maar ik weet wel dat het er een heleboel zijn!
Dorien
31 december 2017 at 11:15Dag Alice! Ik heb ze even geteld en ik krijg er circa 70 kniepertjes uit het beslag!
Lisa
31 december 2017 at 10:40Kan je in de plaats van witte basterdsuiker ook wit kristalsuiker gebruiken?
Dorien
31 december 2017 at 11:15Ja hoor geen probleem, zo lang het maar niet hele grove suiker is!
Heleen
31 december 2017 at 14:07Erg lekker recept en makkelijk te maken!
Willie
5 januari 2018 at 14:43Bedankt Doortje, voor dit fijn recept!
Het kniepertjes ijzer was nog van mijn ouders, maar het recept was er niet meer bij..
Ik heb er zeker 80 stuks van kunnen bakken.
We hebben er heerlijk van genoten.
Seraphine
27 december 2019 at 19:12Vraagje.. Mijn kniepertjes blijven erg taai en flexibel. Zelfs na lang afkoelen niet knapperig. Wat doe ik verkeerd/ moet ik anders doen?