Ga terug
+ servings
Appelvlaai deluxe

Appelvlaai deluxe

Overheerlijke luxe vlaaibodem gevuld met room, appeltjes en getopt met heerlijke slagroom en nootjes
No ratings yet
Afdrukken Pin
Porties: 10 punten

Dit heb je nodig:

Vlaaibodem

  • 200 gram bloem
  • 5 gram instant gist
  • 2 el olijfolie
  • 2 el suiker
  • 2 gram zout
  • 100 ml melk
  • 1 eidooier
  • 15 gram roomboter

Bakkersroom

  • 250 milliliter melk
  • 2 eidooiers
  • 75 gram kristalsuiker
  • 25 gram custardpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker

Appelvulling

  • 700 gram Elstar appels
  • Sap van 1 citroen
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels suiker
  • Handjevol rozijnen
  • 15 gram maizena
  • 50 milliliter water extra

Topping

  • 500 milliliter slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 5 eetlepels suiker
  • Gehakte hazelnootjes
  • Poedersuiker
  • Amandelschaafsel

Zo maak je het:

Vlaaibodem

  • Meng de bloem met het zout en maak hiervan een berg en maak hier een kuiltje in
  • Doe alle ingrediënten in het kuiltje behalve de gist en de melk
  • Verwarm de melk in een steelpan zodat deze lauw aanvoelt en los hier de gist in op
  • Giet het mengsel in het kuiltje bij alle andere ingrediënten en doe beetje bij beetje bloem bij het natte mengsel totdat alles vermengd is
  • Kneed nu het deeg met de handen door, circa 10 minuten, het deeg moet soepel en zacht aanvoelen, bol het deeg op
  • Doe wat olie in de kom, bedek het deeg met de olie en laat hem afgedekt 60 minuten rijzen op een warme plaats

Bakkersroom

  • Doe 2/3e van de melk samen met de suiker en vanillesuiker in een pannetje en breng deze aan de kook
  • Maak een papje van de custard, eidooiers en de overige melk en roer dit goed door elkaar
  • Giet wat van de gekookte melk bij het custardpapje, roer goed door en giet dan alles terug in de pan en breng al roerend aan de kook tot gewenste dikte

Appelvulling

  • Schil de appels en snijd in blokjes, doe hierbij de tl kaneel
  • Breng de appels samen met de rozijnen, de suiker, de citroensap en een scheut water aan de kook, laat 3 minuten doorpruttelen
  • Maak een papje van 50 ml water en 15 gram maïzena en doe deze bij de appels, roer goed, laat de appels op laag vuur indikken

Bakken

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
  • Vet een vlaaivorm met diameter van 24 cm in met wat boter en bebloem deze
  • Rol het deeg uit en leg deze in de vlaaivorm, verwijder de overtollige randjes
  • Druk het deeg wat aan en prik met een vork wat gaatjes in de bodem
  • Vul de bodem met de bakkersroom en appelmengsel
  • Bak de vlaai gaar in 30 minuten, laat daarna goed afkoelen, verwijder de bakvorm

Topping

  • Rooster de amandelen in een koekenpan zonder boter, maak daarna de amandelen klein
  • Roer de mascarpone glad, voeg de suiker en de slagroom toe en klop de slagroom tot een stevige en luchtig room
  • Besmeer de vlaai met een laagje slagroom, circa 1 cm dik
  • Vul een spuitzak met stervormig spuitmondje met de overige slagroom en spuit gelijke toefjes op de taart
  • Rooster de amandelschaafsel in een droge koekenpan, haal er uit en rooster ook even de stukjes hazelnoot.
  • Verdeel de amandelschaafsel over de toefjes en bestuif de taart met poedersuiker