Ga terug
+ servings
appelvlaaitjes

Appelvlaaitjes

No ratings yet
Print Pin
Servings: 10 vlaaitjes

Dit heb je nodig:

Vlaaideeg

  • 200 gram bloem
  • 100 milliliter melk
  • 5 gram gist
  • 15 gram roomboter
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eidooier
  • 2 gram zout

Bakkersroom

  • 250 milliliter volle melk
  • 75 gram kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • 25 gram custardpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker

Topping

  • 3 zoetzure appels Elstar
  • Handje rozijnen
  • Taartina
  • Roomboter
  • Kaneel
  • Citroensap

Verder

  • 10 mini vlaaivormpjes 7 cm Ø
  • Bakspray

Zo maak je het:

Vlaaideeg

  • Verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op
  • Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje
  • Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg, giet de melk met gist er langzaam in
  • Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is
  • Kneed het deeg tot een soepel deeg
  • Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 60 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek

Bakkersroom

  • Breng 2/3e van de melk samen met de kristalsuiker en vanillesuiker aan de kook
  • Maak in een kommetje een papje van de eidooiers, custardpoeder en de overige 1/3e van de melk
  • Giet wat van de gekookte melk bij het papje en giet dan alles in de pan (door een zeefje) en breng aan de kook tot de juiste dikte, haal van het vuur en dek af met een velletje vershoudfolie

Deeg en bakken

  • Bebloem je werkbank, stort het deeg uit de kom en verdeel het deeg in 10 gelijkmatige bolletjes en dek deze af met een theedoek en laat voor 15 minuten rijzen
  • Verwarm de oven voor op 180 ℃ boven- en onderwarmte
  • Vet de bakvormpjes in met bakspray, rol de bolletjes uit tot een deegplak en bekleed de vormpjes hiermee, prik op de bodem een aantal gaatjes met een vork
  • Vul de vlaaitjes met een laagje bakkersroom en bak de vlaaitjes voor circa 20 gaar en goudbruin
  • Haal uit de oven, laat even afkoelen in zijn vormpje en wip de vlaaitjes er daarna voorzichtig uit, laat helemaal afkoelen

Topping

  • Laat de rozijnen wellen in water
  • Schil de appels en snijd deze in dunne partjes van ongeveer 3 tot 4 millimeter, besprenkel met wat citroensap
  • Pak een koekenpan en smelt hierin de roomboter, doe de appelpartjes in de pan en bak ze voor een aantal minuten tot ze wat zachter zijn, maar nog wel een bite hebben
  • Voeg als laatste wat kaneel toe en bak deze kort mee
  • Maak ondertussen de taartina klaar op basis van 200 milliliter water en 2 eetlepels suiker
  • Beleg de vlaaitjes met de appelpartjes en rozijntjes en voorzie de vlaaitjes dan van een laagje taartina tot de appeltjes mooi bedekt zijn
  • Zet de vlaaitjes in de koelkast om helemaal op te stijven
  • Bestuif de vlaairandjes eventueel met wat poedersuiker voor het opdienen

Notities

Bewaar de vlaaitjes in een luchtdichte doos/trommel in de koelkast