Ga terug
–+ servings
bossche bollen

Bossche bollen (chocolade bollen)

Het recept voor zelfgemaakte heerlijke chocoladebollen gevuld met slagroom
No ratings yet
Afdrukken Pin
Porties: 12 stuks

Dit heb je nodig:

Soezendeeg

  • 100 milliliter water
  • 100 milliliter melk
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram bloem
  • Snufje zout
  • 3-4 teieren

Chocoladeglazuur

  • 100 milliliter water
  • 100 milliliter suiker
  • 500 gram chocolade puur en melk

Slagroom

  • 800 milliliter slagroom
  • 400 gram mascarpone
  • 8 eetlepels suiker
  • 3 zakjes klopfix
  • + Meerdere spuitzakken

Zo maak je het:

Soezendeeg

  • Leg alle ingrediënten voor het soezendeeg klaar
  • Laat de boter op laag vuur smelten, voeg melk en water toe en breng dit aan de kook
  • Haal van het vuur en roer de bloem door het mengsel totdat alle bloem is opgenomen
  • Zet het mengsel terug op het vuur en blijf goed roeren, circa 4 tot 5 minuten lang, het maakt niet uit als het een wat sissend geluid maakt en dat het wat aanbakt, dit is voor het rijsproces heel belangrijk
  • Stort het deeg in een kom, roer goed door en laat daarna voor aantal minuten afkoelen
  • Roer 1 voor 1 de eieren door het mengsel, voeg pas het volgende ei toe wanneer de vorige is opgenomen, houd het eerst bij 3 eieren
  • Het beslag moet als een trage dikke druppel van de spatel afvallen, mocht het beslag te snel van de spatel afvallen, dan is het iets te droog, klop het 4e ei los en voeg beetje voor beetje toe aan het beslag totdat het wel als een mooie trage dikke druppel van de spatel valt
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 210 graden Celsius
  • Vul een spuitzak met het beslag, knip een punt van circa 1,5 tot 2 cm breed af en spuit hoopjes van circa 2 cm breed en 1,5 cm hoog met voldoende tussenruimte tussen de soezen
  • Bak de soezen gaar in circa 25 tot 30 minuten, houd de ovenduur gedurende de baktijd dicht
  • Laat de soezen na het bakken afkoelen

Glazuur

  • Kook het water met de suiker tot het een temperatuur heeft van rond de 110 graden Celsius
  • Zet het vuur op zijn zachtst, breek de chocolade in blokjes en en roer reep voor reep door het suikerwater
  • Mocht het glazuur korrelig worden, voeg dan wat water toe en roer totdat het weer een glanzend glazuur is
  • Laat het glazuur afkoelen tot kamertemperatuur en roer glad voor gebruik

Vulling

  • Klop de slagroom met mascarpone, suiker en klopfix tot een stevig en luchtig room en vul een spuitzak hiermee
  • Maak een gaatje ter grootte van de tip van de spuitzak en vul de soezen met slagroom
  • Haal daarna de soezen door het glazuur en laat eventjes uitlekken, leg daarna in de koelkast om verder af te koelen
  • De Bossche bollen zijn het lekkerst wanneer ze vers zijn, maar kunnen daarna nog 2 dagen gegeten worden, mits in de koelkast bewaard