Ga terug
+ servings
Kniepertjes

Kniepertjes (nieuwjaarsrolletjes)

Voor de lekkerste nieuwjaarsrolletjes volgens oma's recept!
No ratings yet
Afdrukken Pin
Porties: 70 stuks

Dit heb je nodig:

  • 500 gram Zeeuwse bloem
  • 400 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram roomboter
  • 500 milliliter handwarm water
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 5 gram zout
  • Kaneel naar smaak
  • Scheut zonnebloemolie
  • Eventueel een scheutje jenever

Verder

  • Kniepertjes ijzer
  • Houten stokje of pvc buis

Zo maak je het:

  • Klop de eieren, zout en suiker tot een luchtig mengsel
  • Snijd de boter in blokjes en laat deze langzaam smelten op laag vuur
  • Klop de gesmolten boter straalsgewijs bij de eieren
  • Zorg dat de bloem samen met de kaneel gezeefd is voordat deze gebruikt kan worden
  • Voeg de bloem (met kaneel) gedeeltelijk toe aan het botermengsel, klop ondertussen goed door zodat er geen klontjes ontstaan, doe dit ook met het water. Dus bloem, water, kloppen, bloem, water, kloppen totdat alle bloem en water door het beslag zitten
  • Roer nu een scheut zonnebloemolie en een scheut jenever door het beslag, de alcohol vervliegt straks bij het bakken en maakt het koekje extra knapperig
  • Het beslag moet ongeveer de dikte hebben van pannenkoekbeslag, is het nog iets te dik, dan doe je er wat water bij
  • Laat de wafelijzer op temperatuur komen, besmeer eventueel de ijzers met wat zonnebloemolie
  • Neem een juslepel met beslag en giet deze op het onderste ijzer (niet te veel anders krijg je van die taaie randjes)
  • Leg de bovenste ijzer langzaam op de onderste ijzer, laat deze voor 5 seconden zo liggen
  • Knijp nu de 2 helften op elkaar, kijk ondertussen of het wafeltje een mooie kleur heeft
  • Zodra het wafeltje mooi van kleur is, wip je deze van het ijzer af met de mes en rol je het op d.m.v. het houten stokje, pas op, het ijzer en het wafeltje is zeer heet!
  • Laat de rolletjes met voldoende tussenruimte afkoelen
  • Herhaal stap 9 tot 12 totdat het beslag op is
  • Serveer met verse slagroom