Ga terug
kerststol

Kerststol

Maak met dit recept zelf een heerlijk rijk gevulde kerststol!
No ratings yet
Afdrukken Pin

Dit heb je nodig:

Deeg

  • 375 gram Amerikaanse patentbloem te koop bij de betere bakwinkels
  • 10 gram droge gist
  • 50 gram kristalsuiker
  • 160 gram melk
  • 1 groot ei losgeklopt
  • ½ theelepel koek- of speculaaskruiden
  • 7 gram zout
  • 75 gram zachte ongezouten roomboter in blokjes

Vulling 1

  • 50 gram krenten
  • 100 gram blauwe rozijnen
  • 100 gram gele rozijnen
  • Rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 100 gram gehakte hazelnootstukjes

Vulling 2

  • 200 gram amandelspijs
  • 20 gram citroenrasp
  • 1 losgeklopt ei

Afwerking

  • 30 gram gesmolten roomboter
  • Poedersuiker

Zo maak je het:

Deeg

  • Doe de melk in een steelpannetje en verwarm deze tot het lauw aanvoelt
  • Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, in een kom en kneed dit met een deeghaak voor circa 10 minuten
  • Voeg dan de klontjes boter toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken
  • Laat het deeg na het kneden 15 minuten afgedekt rusten

Vulling

  • Wel de rozijnen voor 30 minuten en laat daarna goed uitlekken, rasp de sinaasappel en meng het rasp door de rozijnenvulling
  • Stort het deeg op een met wat olie ingevette werkplek en rol het met een deegroller uit tot een lap ontstaat ter grootte van een A4
  • Verdeel 1/3e van de vulling over de deeglap
  • Vouw de linkerkant van het deeg net over het midden en doe dit ook met de rechterkant, de deegranden overlappen elkaar nu iets
  • Druk de naden aan de zijkant met je vingers dicht
  • Draai het deeg nu een kwartslag en herhaal stap 2 tot 6
  • Herhaal stap 6 nog een keer
  • Vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom en laat dit bij kamertemperatuur 60 minuten rijzen

Amandelspijs

  • Meng de amandelspijs met de citroenrasp en het losgeklopte ei, draai hier een rol van
  • Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en rol het met een deegroller uit tot een ovaal van 2 cm dik, laat de boven- en onderkant van het deeg iets dikker, dus het midden van het ovaal mag iets dunner uitgerold worden
  • Leg de rol amandelspijs in het midden van het deeg
  • Vouw de bovenkant van het deeg over de amandelspijs en druk de naad met de zijkant van hand goed dicht (voor meer duidelijkheid voor het vormen van het brood: kijk op de website van Levine voor een filmpje)

Rijzen en afbakken

  • Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en dek het brood af met plastic en laat het 45 tot 55 minuten rijzen, niet langer, anders zakt de stol in!
  • Verwarm ondertussen de oven op 180 graden
  • Bak de stol in het midden van de oven in 40 minuten gaar en bruin. Verlaag na 20 minuten de temperatuur naar 160 graden
  • Leg de stol direct na het bakken op een rooster en bestrijk deze na 10 minuten met gesmolten boter en bestrooi het met poedersuiker
  • Laat de stol nu helemaal goed afkoelen