Ga terug
–+ servings
vanille roomvlaai

Vanille roomvlaai

Heerlijke vlaai met bakkersroom, Zwitserse room en slagroom
No ratings yet
Afdrukken Pin
Porties: 10 punten

Dit heb je nodig:

Vlaai

  • 200 gram bloem
  • 100 milliliter melk
  • 5 gram gist
  • 15 gram roomboter
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eidooier
  • 2 gram zout

Bakkersroom

  • 500 milliliter melk
  • 4 eidooiers
  • 100 gram kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 45 gram custardpoeder

Slagroom

  • 300 milliliter slagroom
  • 150 gram mascarpone
  • 2 eetlepels suiker

Topping

  • Nougatinenootjes
  • Poedersuiker

Verder

  • Vlaaivorm 24 cm diameter
  • Spuitzak met gekarteld spuitmondje

Zo maak je het:

Vlaaibodem

  • Verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op
  • Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje
  • Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg, giet de melk met gist er langzaam in
  • Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is
  • Kneed het deeg tot een soepel deeg
  • Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 30 tot 60 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek

Bakkersroom

  • Breng 3/4e van de melk samen met de suiker en eventueel het merg van het vanillestokje aan de kook
  • Klop de eidooiers los en doe de custardpoeder hierbij, klop het tot een egaal mengsel en voeg de overige melk toe, klop glad
  • Giet wat van de gekookte melk bij de eidooiers, roer goed en giet dan alles terug in de pan
  • Roer goed door tot het indikt, haal van het vuur, dek af met plastic folie en laat afkoelen
  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en vet de vlaaivorm in
  • Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot een dikte van 4 mm en bekleed de vlaaivorm hiermee, verwijder de randjes en prik met de vork wat gaatjes in de bodem
  • Vul de vlaaibodem met de helft van de bakkersroom en bak de vlaai in circa 25 minuten gaar, laat daarna goed afkoelen

Afwerken

  • Klop de slagroom samen met de mascarpone en suiker tot een stevig room
  • Pak nu de overige bakkersroom, klop dit los en doe 2 eetlepels slagroom erbij en spatel dit er door voor een Zwitsers room
  • Vul de vlaaibodem met het Zwitserse room
  • Vul de spuitzak met slagroom en maak de taart af met een laag slagroom, garneer met nougatine en poedersuiker