Ga terug
+ servings
hazelnootschuimtaart

Hazelnootschuimtaart

Heerlijke krokante hazelnootschuimtaart met zelfgemaakte nougatine
4 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Porties: 10 punten

Dit heb je nodig:

Schuim

  • 6 eiwitten
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram poedersuiker
  • 100 gram gepelde hazelnoten
  • snufje zout

Mokkacrème

  • 250 gram ongezouten roomboter kamertemperatuur
  • 1 kop sterke espresso
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 recept bakkersroom

Bakkersroom

  • 500 milliliter volle melk
  • 4 eidooiers
  • 150 gram kristalsuiker
  • 45 gram custardpoeder

Mokkaroom

  • 500 milliliter slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 1 eetlepel mokka essence te koop bij de betere bakwinkel
  • 4 eetlepels suiker

Nougatine

  • 200 gram gepelde hazelnoten
  • 60 milliliter water
  • 150 gram kristalsuiker

Verder

  • Spuitzak met gekarteld spuitmondje
  • Mokkaboontjes

Zo maak je het:

Nougatine

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte) en leg de hazelnoten op een met bakpapier beklede bakplaat
  • Rooster de hazelnoten in circa 8 tot 10 minuten goudbruin en laat ze afkoelen, leg 100 gram hazelnoten aan de kant (deze zijn voor door het schuim)
  • Doe de kristalsuiker samen met het water in een pan en kook dit tot een goudbruine karamel en roer de hazelnoten hierdoor heen
  • Leg de hazelnoten in karamel op een bakpapier en laat dit helemaal afkoelen
  • Sla vervolgens de gekaramelliseerde hazelnootjes tot kleine stukjes, nu is de nougatine klaar

Schuim

  • Verwarm de oven voor op 120 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier, teken in totaal 3 cirkels op het bakpapier van circa 20 cm diameter doorsnede
  • Maak een kom en garde vetvrij met wat citroensap en doe de eiwitten in een kom en klop dit tot een stevig schuim, voeg straalgewijs de suiker toe (bewaar 4 eidooiers)
  • Spatel een snufje zout en poedersuiker door het schuim
  • Sla de overige hazelnoten fijn tot kleine stukjes en roer dit vervolgens door het schuim
  • Vul een spuitzak met het schuim en spuit in totaal 3 bodems op en bak het schuim droog en knapperig in circa 60 tot 80 minuten, laat daarna afkoelen

Bakkersroom

  • Maak de bakkersroom terwijl het schuim in de oven ligt. Breng 2/3e van de melk aan de kook samen met de suiker
  • Roer de eidooiers samen met de custard en overige melk tot een papje
  • Giet wat van de gekookte melk bij het custardpapje en giet dan alles terug, breng al roerend aan de kook tot het mooi ingedikt is
  • Dek af met plastic folie en laat helemaal afkoelen

Mokkacrème

  • Klop de roomboter samen met de poedersuiker tot een luchtig en witte crème, voeg beetje bij beetje de espresso toe tot het is opgenomen door de boter
  • Voeg nu lepel voor lepel bakkersroom toe tot een mooi egale mokkacrème, ik gebruikte ongeveer 2/3e van de bakkersroom voor een mooie verhouding boter/room

Slagroom

  • Klop nu de slagroom samen met de mascarpone en suiker tot een stevig en luchtig room, haal 1/3e uit de bak en leg deze even aan de kant
  • Doe wat mokka essence bij de overige 2/3e van de slagroom en spatel dit er door tot het goed is gemengd 

Opbouw

  • Pak 1 schuimbodem en besmeer deze met een laagje mokkacrème, bestrooi eventueel met wat nougatinenootjes, leg hier de tweede plak schuim op
  • Besmeer deze met een laagje mokkaroom en leg hier de laatste plak schuim op met de gladde kant naar boven
  • Besmeer de taart rondom met de mokkacrème en garneer deze geheel met de nougatinenootjes
  • Spuit van de overige slagroom mooie toefjes op de taart en versier met de mokkaboontjes
  • Bewaar de taart in de koelkast, na een dag is die nog lekkerder!