Ga terug
+ servings
Soesjestoren croquembouche

Soesjestoren

Het allermooiste pronkstuk op de toetjestafel!
No ratings yet
Afdrukken Pin
Porties: 70 soesjes

Dit heb je nodig:

Soezendeeg

  • 150 gram roomboter
  • 150 milliliter water
  • 150 milliliter melk
  • 150 gram bloem
  • 4 tot 6 eieren
  • snufje zout

Bakkersroom

  • 500 milliliter volle melk
  • 4 eidooiers
  • 150 gram kristalsuiker
  • 45 gram custardpoeder
  • merg van 1 vanilleboon

Slagroom

  • 750 milliliter ongeklopte slagroom
  • 300 gram mascarpone
  • 4 tot 6 eetlepels suiker

Topping

  • 150 gram pure chocolade fijngehakt of callets
  • poedersuiker
  • verse vruchten
  • kerstsprinkles

Verder

  • spuitzakken en spuitmondjes
  • piepschuimen kegel 26 cm
  • cocktailprikkers

Zo maak je het:

Bakkersroom

  • Breng 2/3e van de melk samen met de suiker en het vanillemerg (eventueel de boon) aan de kook
  • Maak in een kom een papje van de eidooiers, custardpoeder en de overige melk en klop dit tot alle klontjes weg zijn
  • Giet wat van de gekookte melk bij het papje, roer goed door en giet dan alles terug in de pan, breng dit weer aan de kook tot de bakkersroom voldoende is ingedikt
  • Dek af met plastic folie en laat helemaal afkoelen

Soezendeeg

  • Bereid de soezen zoals hier staat beschreven met de bovenstaande ingrediënten
  • Vul een spuitzak met glad spuitmondje met het beslag en spuit soesjes van circa 1,5 cm in diameter, probeer ze allemaal even groot te spuiten, dit is wel het allermooiste voor op de toren
  • Bak de soesjes in circa 20 minuten bruin en gaar, laat de ovendeur tijdens het bakken dicht!

Slagroom

  • klop de slagroom samen met de mascarpone en suiker tot een luchtig en stevig room 

Zwitserse room

  • Klop de bakkersroom voor gebruik nog even door en schep circa 2 tot 3 eetlepels slagroom er door. Voor een echte Zwitserse room moet de verhouding 50/50 zijn, maar nu is het juist de bedoeling dat de vulling wat steviger blijft
  • Vul een spuitzak met de Zwitserse room en vul hier 20 soesjes mee, zet deze in de koelkast
  • Vul nu een spuitzak met de slagroom en vul de overige soesjes

Chocolade

  • Smelt langzaam circa 2/3e van de chocolade au bain marie tot het een temperatuur heeft van 45 graden (melk) of 50 graden (puur), haal dan van de hittebron
  • Voeg nu beetje bij beetje de overige chocolade toe en blijf roeren tot de toegevoegde chocolade haast niet meer wilt smelten, dan is de chocolade getempereerd
  • Dip de soesjes gevuld met Zwitserse room door de chocolade en versier met de sprinkles, laat uitharden in de koelkast

Opbouwen

  • Bekleed de piepschuimen kegel met bakpapier en begin dan met het opbouwen van de soesjestoren, prik een cocktailprikker in de toren en prik hier een soesje op
  • Je kunt een swirl maken met de chocoladesoesjes, maar deze kan je ook willekeurig plaatsen, doe vooral wat je zelf mooi vind!
  • Verstop de lege plekjes met het verse fruit (dit kan je ook middels een cocktailprikker vastmaken) en bestuif met poedersuiker