Ga terug
+ servings
Oranjekoek

Oranjekoek

Met dit recept maak je zelf deze heerlijke oranjekoek!
No ratings yet
Afdrukken Pin
Porties: 12 stukjes

Dit heb je nodig:

Koek

  • 300 gram tarwebloem
  • 25 gram maizena
  • 100 gram koude roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 3 gram zout
  • 3 gram bakpoeder
  • 3 gram gemalen anijszaad
  • 1/4 e tl kardemom
  • 1/4 e tl nootmuskaat
  • 1 medium ei
  • 60 gram water

Gekonfijte sinaasappelsnippers

  • 2 biologische sinaasappels
  • 200 gram suiker
  • Vulling
  • 300 gram spijs
  • 1 ei
  • 2 tl citroenschil geraspt

Glazuur

  • 200 gram poedersuiker
  • 250 gram glazuur fondant
  • Oranje kleurstof

Topping

  • 250 milliliter slagroom
  • 100 gram mascarpone
  • 2 el suiker
  • Aardbeitjes

Verder

  • + bakblik 20×25 spuitzak met gekarteld spuitmondje

Zo maak je het:

Gekonfijte sinaasappelschilletjes

  • Schil de sinaasappelen en verwijder het wit zo veel mogelijk
  • Snijd de sinaasappelschil in zeer dunne reepjes en doe deze in een pan met koud water
  • Breng het water aan de kook, laat aantal minuten doorkoken en giet dan af
  • Herhaal stap 3 nog drie keer
  • Doe 200 gram suiker in de pan bij de sinaasappelschil en voeg 200 gram water toe, breng aan de kook en laat langzaam 20 minuten doorkoken
  • Haal van het vuur, zet de deksel op de pan en laat nog een uur staan
  • Giet af en laat de snippers drogen op een vel bakpapier, het kan ook in de oven op 75 graden

Koek

  • Snijd de koude boter in blokjes en wrijf met de handen dit door de bloem tot een kruimelig deeg
  • Voeg de suiker, de kardemom, het anijszaad, de nootmuskaat, de sinaasappelsnippers, het ei en het water toe en kneed kort tot een samenhangend deeg
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat circa 20 minuten koud worden in de koelkast
  • Snijd het spijs in kleine blokjes en meng deze met de citroenrasp en ei tot een klontvrije massa
  • Bekleed een bakplaat met een wat hoog opstaande rand met bakpapier
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
  • Verdeel het deeg in 2 stukken en rol deze uit op een bebloemde werkvlak tot een grootte van de bakvorm
  • Leg voorzichtig een plak op de bodem, beleg deze met de spijs en dek af met de tweede plak deeg, prik voorzichtig wat gaatjes in de bovenkant
  • Bak de koek in 30 minuten gaar totdat de randen iets bruin zijn, laat helemaal afkoelen, verwijder de koek uit de bakvorm

Topping

  • Verwarm het glazuur au bain marie en roer dan wat kleurstof door het glazuur en besmeer de bovenkant van de koek met het glazuur met een paletmes
  • Laat de glazuur helemaal uitharden
  • Snijd voorzichtig de randen van de koek en snijd de koek in het aantal gewenste stukken (12 blokjes)
  • Klop de slagroom samen met de mascarpone en suiker tot een stevig en luchtig room
  • Vul de spuitzak met de slagroom en versier de koeken met een toef of kronkeltje, garneer met de helft of kwart van de aardbei