Doe de bloem samen met de gist en suiker in de mengkom en roer dit door elkaar heen, maak een kuiltje
Verhit de melk tot deze lauw aanvoelt en giet deze in het kuiltje, doe hier de gist bij en het eitje, kneed dit tot een deeg waarbij je een vliesje kunt trekken
Voeg dan de boter toe in kleine stukjes, het lijkt er eerst op dat de boter niet wordt opgenomen, maar dit komt goed, hier is geduld voor nodig!
Vet een schone kom in met wat olie en leg hier het deeg in, dek af met plastic folie en zet deze dan in de oven. Doe wat kokend water in een kommetje en zet deze bij het deeg en laat het zo 30 minuten rusten
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken (weeg dit ook af)
Meng de basterdsuiker met de speculaaskruiden en kaneel en stort dit op het aanrecht
Rol de deegstukken uit tot ongeveer 10 centimeter en haal ze meerdere malen door de suiker
Leg de deegrolletjes op elkaar en dek af met plastic folie en laat 10 tot 15 minuten rusten, de suiker zal nu wat gaan smelten en dat is juist wat de bedoeling is!
Haal nu de deegrolletjes weer door de suiker en rol uit tot ze 20 cm lang zijn, laat wederom op elkaar rusten onder plastic folie voor 10 tot 15 minuten
Rol nu het deeg uit tot slierten van 30 cm en haal ze weer goed door het suiker speculaas mengsel
Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol de slierten losjes op tot een bolus
Dek de bolussen af met plastic folie, zet deze in een koude oven en doe een bakje met kokend water erbij. Laat de bolussen voor ongeveer 45 minuten rijzen in deze warme, vochtige ruimte
Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven op 240 ℃
Bak de bolussen in circa 6 minuten gaar, haal daarna uit de oven en leg er een vel met bakpapier op en een bakplaat van dezelfde grootte. Draai de bakplaat om zodat de gesmolten suiker nu weer opgenomen kan worden door het brood
Laat dit zo'n 15 minuten staan en verpak de bolussen in plastic folie zodat de bolussen lekker klef blijven