Ga terug
suikerbrood

Suikerbrood

Heerlijke fryske sûkerbôlle
No ratings yet
Afdrukken Pin

Dit heb je nodig:

  • 300 gram Amerikaans patentbloem
  • 10 gram instant gist
  • 15 gram witte basterdsuiker
  • 6 gram zout
  • 1 tl citroenrasp
  • 200 gram melk
  • 200 gram parelsuiker
  • 50 gram roomboter + nog wat extra
  • 3 gram kaneel + wat extra
  • 1 Ei
  • Kristalsuiker

Verder

  • Medium cakevorm

Zo maak je het:

  • Doe de melk in een steelpannetje en verwarm deze tot het lauw aanvoelt
  • Kneed bloem, gist, suiker, citroenrasp, 2 tl kaneel en melk door elkaar, doe dit in de keukenmachine, het is anders veel te zwaar
  • Voeg de boter en het zout toe aan het deeg en kneed het door het deeg, wederom met keukenmachine, kneed tot het deeg mooi elastisch is en de boter is opgenomen
  • Laat het deeg 30 minuten afgedekt op een warme plek rijzen
  • Meng de parelsuiker met de 3 gram kaneel
  • Rol het deeg uit tot een plak en leg de suiker erop, kneed het deeg zodat het suiker goed verdeeld is
  • Bol het deeg op en laat 5 minuten rusten, dek af met een vochtige theedoek
  • Verwarm de oven voor op 180 ℃ en bekleed de cakevorm met bakpapier
  • Rol het deeg uit tot een plak met dezelfde breedte als de cakevorm
  • Bestrooi met eventueel wat kaneelsuiker en smeer dit uit
  • Smelt de overige boter, besmeer hier de cakevorm mee en bestrooi de bodem met kristalsuiker
  • Rol het deeg op en leg deze in de cakevorm met de sluitrand op de bodem, laat 30 minuten afgedekt met vochtige theedoek rijzen
  • Bestrijk het brood met een losgeklopt eitje en bestrooi met nog wat parelsuiker en kristalsuiker
  • Bak de suikerbrood in 30 tot 40 minuten gaar
  • Haal het brood direct uit de cakevorm door deze op te tillen aan het bakpapier, pas op, het brood is zeer heet!
  • Laat het brood goed afkoelen