Aardbeienvlaai met bavarois Â
Ik heb het gevoel dat het een eeuwigheid geleden is dat ik een nieuw recept heb geplaatst en dat is ook zo. Ik ben zo ontzettend druk bezig geweest afgelopen maanden dat ik geen tijd had voor Doortjes Keuken. Weinig energie, veel slapen, veel werken. Maar gelukkig worden de dagen langer en heb ik meer energie! Gisteren heb ik deze heerlijke aardbeienvlaai met bavarois gemaakt, speciaal voor Valentijnsdag. Wat vond ik het heerlijk om weer lekker in de keuken te staan, lekker te bakken en lekker te freubelen.
De taart ziet er precies uit zoals ik het wilde, wat een plaatje he? Ik word gewoon instant vrolijk bij het zien van deze aardbeienvlaai met bavarois, mjum!
Aardbeienvlaai met bavarois Â
Voor 10 tot 12 puntjes
Ingrediënten:
WenerbodemÂ
–Â 150 gram bloem
– 100 gram koude roomboter
– 50 gram suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 1/2 losgeklopt ei
– 1 gram zout
BakkersroomÂ
– 250 ml volle melk
– 60 gram suiker
– 16 gram vanillesuiker
– 2 eidooiers
– 1 el bloem
AardbeienbavaroisÂ
– 250 ml yoghurt
– 250 ml slagroom
– 5 blaadjes gelatine
– 200 gram aardbeien
– 3 el aardbeienlimonadesiroop
– 1 el suiker
ToppingÂ
– 400 ml slagroom
– 160 gram mascarpone
– 1 zakje klopfix
– 3 el suiker
– Aardbeiensaus
– Verse aardbeien
– Valentijnsprinkles
+ Vlaaivorm 24 cm diameter, spuitzak met gekarteld spuitmondje, blindbakbonenÂ
Bereiding:
- Bodem: kneed alle ingrediënten voor de bodem door elkaar met deeghaken of met de hand
- Wikkel deze in plastic folie en laat deze minstens een uur koud worden in de koelkast
- Week de gelatine in koud water
- Room:Â breng 2/3e van de melk samen met de suiker aan de kook
- Maak in een bakje een papje van de bloem, de eidooiers en de overige melk
- Giet wat van de gekookte melk bij het bloempapje, roer door en giet alles in de pan
- Laat de room een aantal keer ‘blubben’ en dek af met plastic folie tegen velvorming, laat helemaal afkoelen
- Bodem:Â vet de vlaaivorm in met boter of bakspray en verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
- Haal het deeg uit de koelkast, kneed het even door met de hand en rol uit tot een plak van 3 mm dik, bekleed de vorm hiermee en druk de randjes goed aan, verwijder de rest en prik gaatjes in de bodem
- Bedek de bodem met bakpapier en vul deze met blindbakbonenÂ
- Zet de bodem 25 minuten in de oven, verwijder daarna de vulling en bak dan nog 5 minuten verder
- Laat de bodem goed afkoelen
- Vul de bodem met de bakkersroom en zet deze even weg in de koelkast
- Bavarois:Â Pureer de aardbeien en roer deze door de yoghurt heen samen met de siroop
- Klop de slagroom met 1 el suiker lobbigÂ
- Knijp de gelatineblaadjes uit en laat deze smelten in een steelpannetje op laag vuur
- Roer 2 el yoghurt door de gelatine en giet dit terug door alle yoghurt, roer direct goed door
- Spatel het yoghurtmengsel door de slagroom tot alles goed gemengd is
- Vul de vlaaivorm met de bavarois tot de rand en laat de taart 2 tot 3 uur opstijvenÂ
- Afwerking:Â klop de slagroom samen met de mascarpone, klopfix en suiker tot een stevig room
- Vul een spuitzak met de slagroom en spuit 12 toeven rondom de taart
- Doe wat aardbeiensaus in het midden van de taart en smeer dit voorzichtig uit met de bolle kant van een lepen
- Versier de toefjes slagroom met de verse aardbeien en sprinklesÂ
Eetsmakelijk!Â
18 Comments
Alice
11 februari 2018 at 15:45Even een vraagje . De aardbeiensaus maak je die zelf of komt die uit een flesje zie het niet in het recept staan.
Dorien
11 februari 2018 at 19:37Ik heb zelf saus uit een potje gebruikt, maar je kan altijd zelf nog een siroop maken door aardbeien te pureren met wat suiker er door en dit te laten koken en indikken
Marlene
9 mei 2018 at 14:36Hey eve een vraagje,
Kan je als blindbakvulling ook rijst gebruiken in plaats van bonen?
Dorien
12 mei 2018 at 16:01Poeh, nooit geprobeerd. Ik denk dat rijst te weinig weegt om daadwerkelijk het effect van de bonen na te bootsen. Je kan wel bruine bonen gebruiken die nog gekookt moeten worden (die harde)
jolanda
12 mei 2018 at 15:58Als ik de wener bodem maak kan dat een dag van te voren zoja hoe kan ik hem het beste bewaren
Dorien
12 mei 2018 at 16:00In een afgesloten bak buiten de koelkast!
Marieke
17 juli 2018 at 22:08Hej een vraagje, voor de bavarois heb je daar magere yoghurt voor gebruikt of volle oid? Lijkt me namelijk wat zuur met magere yoghurt?
En zou het ook met mascapone of kwark kunnen, ipv yoghurt? (Misschien is dit laatste wel een stomme vraag hoor)
Dorien
18 juli 2018 at 21:32Maakt niks uit! De keuze is of je kiest voor wat meer vet in de taart of niet. Mascarpone zou ik niet doen aangezien dat een hele andere consistentie heeft dan yoghurt. Kwark zou wel kunnen.
Esther
6 augustus 2018 at 21:53Hoi hoi, de aardbeiensaus kan je daarvoor die dessert aardbeiensaus wat in zo’n fles zit van Hero voor gebruiken?
Judith
28 mei 2019 at 16:21Hoi,,
Ik heb een vraagje. Kan ik de aardbeien ook vervangen door andere fruitsoorten bijvoorbeeld sinaasappel?
Ik zie graag een reactie tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Judith
Dorien
30 mei 2019 at 09:37Het lijkt mij van wel!
Sandra Kraakman
7 juli 2019 at 19:48Ik heb hem vandaag gemaakt,hij is echt top gelukt!!!? Hij is HEERLIJK!!!
Jill
15 april 2021 at 15:55Hoi!
Hoelang kan ik de bodem zonder vulling bewaren?
Ik wou graag de bodem maken en dan 2 dagen later, de vulling erin doen.
Kan dit?
Hoor het graag,
Groetjes Jill
Dorien
18 april 2021 at 13:39Ik denk dat 2 dagen wel moet lukken, zolang je hem luchtdicht en droog bewaard. Succes!
Lindsay
17 juni 2021 at 18:02Welke soort aardbeienlimonadesiroop kan ik het beste gebruiken?
Dorien
21 juni 2021 at 10:51Dat maakt niet uit! Het is echt voor de bavarois een smaakversterker en de zoetmaker.
ada knetsch
26 juni 2021 at 17:50beste Doortje
met geen mogelijkheid kreeg ik de hoeveelheid bavervois in de vorm. ik denk dat ik bijna de helft over heb.
wat doe ik niet goed?
Met Vriendelijke groet,
Ada Knetsch
Dorien
3 juli 2021 at 15:15Ik had ook nog een hoeveelheid aan bavarois over, maar liever iets teveel dan te weinig. Ik zou het gewoon lekker in een glaasje doen en dan gewoon lekker oppeuzelen!