Chocolademousse tiramisu

Chocolademousse tiramisu

Nog een last-minute kerstdessert voor jullie! Namelijk deze lekkere chocolademousse met een vleugje tiramisu. Sowieso een supercombinatie en echt een topper om op de tafel te zetten!
Denk hierbij aan extreem luchtige mousse met een snufje espresso, daarop lange vingers gedoopt in Amarulalikeur met koffie en espresso en getopt met mascarponeroom en cacao. Het wafeltje bovenop maakt het sowieso helemaal af!

In dit recept zitten rauwe eieren en alcohol dus niet geschikt voor zwangeren, kleine kinderen en mensen met een zwak immuunsysteem.

Chocolademousse tiramisu

CHOCOLADEMOUSSE TIRAMISU 

Voor 4 heerlijke desserts

Ingrediënten:
Mousse
– 125 gram chocolade (melk en puur)

– 125 ml slagroom (35% vet)
– 2 eiwitten
– 40 gram suiker
– 1 stick oplos espresso 

Vulling
– 300 ml slagroom
– 250 gram mascarpone
– 2 el suiker
– Lange vingers
– 1 kop sterke espresso, afgekoeld
– Koffielikeur, bijvoorbeeld Amarula Ethiopian Coffee
– Cacao
– Wafeltjes, bijvoorbeeld Roomboter wafeltjes van Jules Destrooper

+ 4 mooie dessertglazen, spuitzak met spuitmondjes om het netjes in een glas te krijgen

Chocolademousse tiramisu

Bereiding: 

  1. Mousse: smelt de chocolade au bain marie, roer de oplosespresso erdoor en laat deze wat afkoelen
  2. Maak ondertussen een kom en garder vetvrij en doe hier de eiwitten in
  3. Klop dit tot een luchtig schuim en voeg ondertussen de suiker toe
  4. Klop dan de slagroom tot het de dikte heeft van yoghurt (niet verder, anders wordt de mousse erg korrelig) en spatel deze voorzichtig door de gesmolten chocolade tot alles goed gemengd is
  5. Spatel als laatste 2/3e van het eiwitschuim door de chocolade, doe dit niet te hard anders verliest het zijn luchtigheid
  6. Vul een spuitzak met glad spuitmondje met de mousse en verdeel deze over de 4 glaasjes, zet dan voor minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven
  7. Verder: klop de slagroom samen met de mascarpone en suiker tot een stevig en luchtig room en giet wat koffielikeur bij de espresso
  8. Haal de toetjes uit de koelkast 
  9. Breek de lange vingers in kleine stukjes, haal deze kort door de espresso en leg deze op de chocolademousse
  10. Vul een spuitzak met de slagroom en versier met een lekkere laag slagroom
  11. Maak de toetjes af met cacao en een lekker koekje als topping

Geniet!

Chocolademousse tiramisu
2 Reacties
  1. Hoi, in het recept staat dat je 2/3 van het eiwitschuim mengt, wat met de overige 1/3?
    Misschien een stomme vraag, maar wel benieuwd.
    Groetjes

    1. 1/3e gebruik je eigenlijk niet. Al het eiwit is eigenlijk iets teveel voor de mousse. Eiwit van 1,5e ei is nodig voor de mousse, maar dit is wat lastiger om precies voor elkaar te krijgen en om te kloppen, dus vandaar 2 eiwitten!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *