Tompouce soezen

Tompouce soezen

Tompouce soezen, of tompsoezen, het beste van twee werelden gekoppeld in één geweldig overheerlijk gebakje. Should I say more? Een krokante soes gevuld met bakkersroom, slagroom en afgetopt met glazuur met een dotje slagroom. Ik houd maar op, want het water loopt mij weer in de mond!

TOMPOUCE SOEZEN 

Voor ongeveer 8 a 9 soezen

Ingrediënten:
Soezendeeg:

– 100 gram roomboter
– 100 ml water
– 100 ml melk
– 100 gram bloem
– 3 tot 4 eieren

Bakkersroom:
– 500 ml volle melk
– 4 eidooiers
– 45 gram vanille custardpoeder
– 150 gram kristalsuiker

Slagroomvulling:
– 500 ml slagroom
– 250 gram mascarpone
– 4 el suiker

Topping:
– Witte glazuur
– 5 diepvriesframbozen, ontdooit
– Chocolaatjes

+ 3 spuitzakken met gekartelde spuitmondjes

Tompouce soezen

Bereiding: 

  1. Bakkersroom: Breng 2/3e van de melk samen met de kristalsuiker aan de kook
  2. Klop in kom de eidooiers los en doe hierbij de custardpoeder en klop dit samen met de overige melk tot een glad papje 
  3. Giet wat van de gekookte melk bij het custardpapje, roer dit door en giet alles terug in de pan en kook het tot de gewenste dikte
  4. Dek af met plastic folie en laat het afkoelen, zet daarna in de koelkast
  5. Soezen: zet alle ingrediënten voor de soezen alvast klaar en verwarm de oven voor op 210 graden Celsius, bekleed een bakplaat met bakpapier
  6. Snijd de boter in blokjes en laat deze langzaam smelten in een steelpan op het vuur
  7. Voeg zodra de boter is gesmolten het water en de melk toe en verwarm dit tot het begint te koken
  8. Haal de pan van het vuur, roer de bloem erdoor tot een bal en zet vervolgens op het vuur
  9. Laat het deeg circa 5 minuten al roerend garen op het vuur
  10. Stort het beslag in een koude kom en laat aantal minuten afkoelen
  11. Voeg een ei toe en spatel dit stevig door het beslag tot het ei is opgenomen, voeg dan pas het volgende ei toe. Mocht het beslag bij 3 eieren al als een dikke druppel van je spatel afvallen is het goed, zo niet, voeg dan beetje bij beetje het 4e ei toe tot het wel goed is
  12. Vul een spuitzak met spuitmondje met het beslag en spuit de soezen op van circa 2 a 3 cm in doorsnede 
  13. Bak de soezen in circa 25 tot 30 minuten gaar en laat daarna helemaal afkoelen
  14. Slagroom: klop de slagroom samen met de mascarpone en suiker tot een stevig en luchtig room
  15. Verwarm het glazuur in een steelpannetje en pers de frambozen hierboven uit, roer dit goed door zodat het glazuur mooi roze kleurt
  16. Snijd de soezen horizontaal door de midden en haal de bovenkantjes door de glazuur, laat even uitlekken en laat daarna opharden
  17. Vul een spuitzak met de bakkersroom en vul een andere met de slagroom 
  18. Spuit op de onderkant van de soes een laagje bakkersroom en daarboven een laag slagroom, dek de soes af met de bovenkant
  19. Garneer de soes met een toefje slagroom en chocolaatje

Eet smakelijk! 

Tompouce soezen
Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *