Oranje mergpijpjes

Oranje mergpijpjes

Op de valreep nog even een Koningsdag recept, namelijk deze oranje mergpijpjes! Oké, het zijn eerder mergpijpen, ze zijn best groot. Een typisch Hollandse koek, maar dan lekker oranje voor Koningsdag. Goed voor een dagje vermaak in de keuken en erg lekker om daarna van te genieten! 

ORANJE MERGPIJPJES 

Voor 10 stuks

Ingrediënten:
Biscuit
– 3 eieren
– 100 gram fijne kristalsuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 75 gram bloem
– 25 gram maïzena 

Vulling
– 85 gram eiwitten (circa van 3 eieren)
– 165 gram kristalsuiker
– 250 gram roomboter op kamertemperatuur
– 2 tl vanille essence
– Snufje zout
– Frambozenjam

Verder
– 500 gram marsepein (oranje of wit)
– Oranje kleurstof indien witte marsepein
– 200 gram pure chocolade callets 

+ vierkante bakblik 20 cm

Oranje mergpijpjes

Bereiding: 

  1. Biscuit: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte) en vet de bakblik in en bekleed met bakpapier
  2. Klop de eieren samen met de suiker en vanillesuiker luchtig tot een geel schuim
  3. Zeef de bloem met maizena boven de eieren en spatel dit door het beslag, giet het beslag in de bakvorm en bak het in circa 25 minuten gaar, laat daarna afkoelen
  4. Vulling: scheid de eieren en doe de eiwitten in een vetvrije kom en maak een garde vetvrij met behulp van wat citroensap 
  5. Zet een pannetje met water op het vuur en klop de eiwitten au bain marie luchtig, doe tussendoor de suiker en het snufje zout bij de eiwitten en klop dit door tot het een temperatuur van minimaal 60 graden heeft bereikt en totdat de suiker is opgelost
  6. Klop de eiwitten , het liefste met een standmixer, tot een luchtig en afgekoeld meringue, anders smelt de boter
  7. Snijd de boter in blokjes en voeg blokje voor blokje toe aan de meringue, voeg als laatste de vanille-essence toe en klop tot een egale crème
  8. Afwerking: Snijd het biscuit door de midden, besmeer de ene helft met een heel dun laagje jam en besmeer de andere met een laagje botercrème en leg de helften weer op elkaar
  9. Snijd de vierkante plak door de midden en snijd de helften in 5 gelijke stukken tot je 10 cakejes hebt 
  10. Besmeer de langwerpige kanten in met een dun laagje botercrème, behalve de onderkant en de kopse kanten, leg daarna voor circa 30 minuten koud in de koelkast
  11. Kneed de marsepein even door, maak eventueel oranje en rol op een met poedersuiker bestuift werkblad uit tot een dunne plak van circa 3 mm dik
  12. Snijd repen van circa 10 breed, smeer de onderkant van de pijpjes in met botercrème en bekleed ze met de marsepein, zorg dat de naad aan de onderkant zit 
  13. Smelt circa 150 gram chocolade au bain marie tot de chocolade 45 graden is en doe daarna beetje voor beetje de overige callets erbij tot de toegevoegde callets moeilijk smelten, dan is de chocolade ongeveer 30 graden en perfect om verwerkt te worden
  14. Haal de kopse kanten van de mergpijpjes door de chocolade en laat deze uitharden in de koelkast

Eet smakelijk!

Oranje mergpijpjes
Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *