Chocolade dripcake

Chocolade dripcake

Gisteren was mijn lieve man jarig. Ik heb volgens mij al wel vaker vermeld dat hij een echte choc-a-holic is. Ik vroeg wat voor taart hij wilde voor zijn verjaardag en zei natuurlijk een chocoladetaart. Voor mij een reden om echt eens los te gaan in de keuken met de chocolade! Een heerlijke taart met chocoladecake, kinder chocoladevulling, chocoladebotercrème, chocoladeganache en met heeeeeeeel veel chocolade als topping. Je hebt maar een klein puntje nodig, want ik waarschuw jullie, hij is machtig, maar wel heel lekker.

 

DE ULTIEME CHOCOLADE DRIPCAKE

Voor 10-12 puntjes

Ingrediënten:
Chocoladecake:
– 330 gram tarwebloem
– 250 gram kristalsuiker
– 130 gram cacao
– 2 tl baking soda
– 8 gram vanillesuiker
– 4 gram zout
– 3 eieren
– 350 ml melk
– 200 ml zonnebloemolie
– 300 ml kokend water

Botercrème: 
– 300 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
– 200 gram melk chocolade
– 10 gram cacao
– 100 ml slagroom
– 75 gram poedersuiker
– 1 tl vanille essence

Vulling: 
– 150 gram kinderchocolade (de reepjes)
– 400 ml slagroom
– 100 gram mascarpone
– 2 zakjes klopfix
– Beetje suiker

Chocoladedrip: 
– 150 gram pure chocolade
– 100 ml slagroom
– 15 gram ongezouten roomboter

+ chocolade ter garnering (kinderbueno, oreokoekjes, maltezers, enz..) suikerdecoratie, spuitzak met gekarteld spuitmondje 

chocolade dripcake

Bereiding: 

  1. Cakes: Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
  2. Vet een taartpan van 20 cm doorsnee in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier
  3. Meng alle droge ingrediënten in een kom
  4. Klop de eieren, melk en olie in een andere kom
  5. Roer de natte ingrediënten door de droge en meng goed
  6. Voeg straalsgewijs het gekookte water toe en klop nog goed even door
  7. Vul een maatbeker met het beslag en giet dezelfde hoeveelheden per keer in de springvorm zodat de cakeplakken even dik worden, er zal circa 1600 ml beslag zijn en we bakken 4 cakeplakken 
  8. Bak 20 minuten per cakeplak, verwijder voorzichtig het bakblik en laat de cake afkoelen
  9. Herhaal stap 8 nog 3 keer zodat er in totaal 4 plakken zijn, verwijder het bakpapier voorzichtig en leg de onderste plak cake op een taartkarton zodat de taart makkelijk te vervoeren is
  10. Vulling: smelt de kinderchocolade samen met 100 ml slagroom au bain marie en laat afkoelen en zet voor minstens 30 minuten in de koelkast
  11. Klop de overige 300 ml slagroom op samen met de mascarpone, suiker en klopfix
  12. Voeg op het laatste de afgekoelde kinderslagroom toe en klop kort tot alles gemend is, niet te lang anders gaat het schiften! 
  13. Botercrème: smelt de chocolade samen met de slagroom au bain marie, roer goed door elkaar en laat op kamertemperatuur komen
  14. Klop ondertussen de roomboter voor circa 10 minuten luchtig tot het wit kleurt, voeg daarna de poedersuiker, cacao en vanille essence toe en klop nog even door
  15. Voeg als laatste de chocolade erdoorheen en klop tot een egale crème
  16. Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met de helft van de botercreme
  17. Spuit op de onderste laag cake langs de buitenkant een dijkje van botercrème, vul deze met de kindervulling
  18. Leg hierop de tweede plak cake en spuit wederom een dijkje van botercrème en vul met de kindervulling
  19. Leg hierop de derde plak cake en spuit ook hier een dijkje op en vul deze, dek af met plak vier, belangrijk is dat je nog beetje crème overhebt voor straks
  20. Pak de andere helft van de botercrème en smeer de taart af, gooi de overige botercrème niet weg
  21. Zet de taart in de koelkast en laat voor 1 uur opstijven 
  22. Drip:  Doe de chocolade in een hittebestendige kom en verwarm in een steelpannetje de slagroom totdat er kleine bubbeltjes komen aan de buitenkant
  23. Giet de warme slagroom op de chocolade en roer dit erdoor totdat alle chocolade gesmolten is en er een egale ganache ontstaat, roer het klontje boter mee
  24. Haal de taart uit de koelkast, neem een theelepeltje chocoladeganache en giet dit net op het randje van de taart zodat er een druppel naar beneden zakt. Door de kou van de taart wordt de chocolade hard
  25. Doe dit totdat de gehele taart versierd is met druppeltjes chocolade en smeer dan de bovenkant in met de ganache
  26. Zet de taart voor een kwartiertje terug in de koelkast zodat de ganache verder kan opharden
  27. Versier de taart met toefjes van de overige botercrème, hierin kan je straks de chocolade in vast zetten 
  28. Nu komt het allerleukste: versier de taart met de chocolade en suikerdecoratie! Je kunt de chocoladeganache gebruiken als lijm

Eet smakelijk!

 

chocolade dripcake
3 Reacties
  1. Avatar

    Hallo Doortje,

    Zou ik de taart ook op vrijdag kunnen maken voor zondag?! Zo ja, zou je hem dan in de koelkast bewaren?

    Of is het dan handiger om alvast de losse elementen te maakten en hem later in elkaar te zetten?

    Mvg,
    Anne

  2. Avatar

    Goedemorgen Dorien, Ik wil deze taart volgende week maken, maar is het echt nodig om de bisquit in 4 plakken te bakken of kan ik hem ook in 1x doen en dan snijden? Hoor graag even. Groetjes Marina

    1. Dorien

      Nou, ik heb het eens in 1 keer gebakken en toen scheurden alle plakken kapot. Het is aan de ene kant stevig genoeg voor een stapeltaart, maar het is ook een zachte cake dat snel scheurt.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *