Apfelkrapfen

Apfelkrapfen

Zo, de tijd gaat hard zeg, kerst 2019 alweer voorbij. Nu kunnen we ons focussen op oud & nieuw en ik moet zeggen dat ik oud & nieuw echt heel leuk vind! Gewoon gezellig borrelen, spelletje spelen of tv kijken. Vroeger stak ik altijd de gehele dag vuurwerk af en was ik hier echt heel druk mee. Tegenwoordig blijf ik lekker binnen tot 12 uur en daarna geniet ik lekker buiten van het mooie vuurwerk met een glaasje champagne. Maar goed, voor oud en nieuw bak ik altijd zelf oliebollen en kniepertjes. Dit jaar komen daar deze heerlijke apfelkrapfen bij. Apfelkrapfen zijn eigenlijk donuts met appel, of ook wel apfelberliner genoemd. Het is waarschijnlijk wel te lezen dat deze lekkere dingen zijn oorsprong uit Duitsland heeft. 

En fin, mocht je dan toch het vet nog warm hebben van de oliebollen, maak dan ook deze krapfen! Ze zijn vers het lekkerste!

 

apfelkrapfen  

Voor circa 20 stuks

Ingrediënten:
– 600 gram bloem
– 20 gram instant gist
– 150 ml melk
– 60 gram roomboter
– 50 gram kristalsuiker
– 3 eieren
– 6 gram zout
– 4 elstar appels

Verder:
– Kristalsuiker
– Kaneel
– Zonnebloemolie om in te frituren

Apfelkrapfen

Bereiding: 

  1. Verwarm de melk totdat deze lauw is
  2. Doe de bloem in een grote kom en voeg daar aan toe de lauwe melk, gist, suiker, zout, de eieren en de roomboter
  3. Kneed het deeg met behulp van deeghaken totdat het deeg makkelijk loslaat van de rand van de kom, maar het nog wel plakkerig is
  4. Doe wat bloem op je werkbank en kneed het deeg nog even door met je hand tot je er een mooie vliesje van kan trekken
  5. Doe wat olie in de kom en leg daarin het deeg, dek af met plastic folie en laat voor 60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek
  6. Los het deeg op een bebloemd werkplek en kneed even door, doe daarna terug in de kom en laat het voor 30 minuten rijzen op een warme plek
  7. Schil de appels en snijd deze in kleine blokjes
  8. Stort het deeg op een bebloemd werkbank en rol uit tot een lange plak van circa 60 x 25 cm
  9. Besmeer deze plak met wat water en verdeel de blokjes appel er over heen
  10. Bestrooi de appel met wat kaneelsuiker 
  11. Rol het deeg op tot je een lange rol krijgt en snijd daar plakken af van circa 2 cm dik
  12. Leg een schone theedoek op het aanrecht, bestrooi met beetje bloem en leg hier de plakken op met voldoende tussenruimte en dek af met een andere theedoek en laat deze voor 30 minuten rijzen
  13. Verhit ondertussen de olie tot 180 graden Celsius en leg een schuimspaan klaar
  14. Leg maximaal 3 a 4 apfelkrapfen in de hele olie en dek af met de deksel voor circa 2 minuten goudbruin
  15. Haal de deksel van de pan, draai de krapfen om en bak deze kant ook goudbruin
  16. Haal de krapfen uit de pan, laat deze uitlekken op wat keukenpapier en haal daarna door de suiker met kaneel

Eet smakelijk! 

2 Reacties
Laat een reactie achter op Dorien Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *