Stoofperen monchoutaart

Stoofperen monchoutaart

Herst, niet mijn favoriete seizoen om naar buiten te gaan. Voornamelijk regen, wind en kou. Wat ik wel leuk vind aan de herfst is het gezellig binnen zitten wanneer het buiten stormt. De kaarsjes aan en dan heerlijk op de bank met een zelfgebakken stuk taart. Wat ik echt een pluspunt vind aan de herfst zijn de herfstsmaken. Ik krijg altijd extra veel zin om te bakken met appel, kaneel maar ook stoofperen! Het is echt weer stoofperenweer. Het huis gaat er altijd zo lekker van ruiken. 

Ik had vorige week 1,5 kilo Gieser Wildeman stoofpeertjes gekocht en dacht daar kan ik vast wel iets lekkers mee maken. Uiteindelijk kwam ik uit op deze stoofperen monchoutaart. Ik was erg benieuwd of de smaken samen konden en ja hoor, het is echt heerlijk! De vertrouwde smaak van kandijkoekjesbodem, het romige van de monchou zelf en dan nu met een heerlijke topping van gebonden stoofpeertjes. 

Ik vind zelf de rode stoofpeertjes heel erg mooi eruit zien, maar deze dien je dan te bereiden met wijn of bessensap. Ik wilde echt de pure smaak van de stoofpeer houden maar dan natuurlijk wel samen met kaneel.

 

stoofperen monchoutaart 

Voor 10 stukjes

Ingrediënten:
Monchoutaart
– 250 gram kandijkoekjes
– 100 gram roomboter
– 200 gram monchou
– 250 ml slagroom
– 3 blaadjes gelatine
– 50 gram kristalsuiker

Topping
– 8 Gieser Wildeman stoofpeertjes
– 3 el roze suiker speciaal voor stoofperen
– 2 kaneelstokjes 
– 2 el maizena 

stoofperen monchoutaart

bereiding: 

  1. Hak de koekjes fijn en smelt ondertussen de boter in een steelpannetje
  2. Bekleed een springvorm met bakpapier en laat de gelatineblaadjes weken in koud water
  3. Meng de koekjes met de gesmolten boter en verdeel dit over de bodem, druk aan met de bolle kant van de lepel
  4. Leg de bodem in de koelkast
  5. Roer de monchou samen met de suiker glad en zet even aan de kant
  6. Klop de slagroom lobbig
  7. Knijp de gelatineblaadjes uit en laat deze op zacht vuur smelten
  8. Roer wat van de monchou door de gelatine en giet alles bij de monchou in, roer goed door
  9. Spatel de slagroom door de monchou en giet daarna dit mengsel op de bodem
  10. Laat de monchou circa 2 tot 3 uur opstijven in de koelkast
  11. Topping: schil de stoofperen en snijd deze in partjes, verwijder de pitjes
  12. Doe de stoofperen in een pan en zorg dat ze net onder het water staan, doe hierbij de stoofperen suiker en kaneelstokjes
  13. Laat de stoofperen circa 1,5 uur op laag vuur stoven tot ze gaar zijn en mooi rosé kleuren
  14. Haal de stoofperen er uit en snijd deze in blokjes en doe ze terug in hun sap
  15. Maak een papje van 2 el maizena en 2 el water en doe deze bij de stoofperen en roer goed, laat deze zachtjes koken tot het ingedikt is
  16. Laat de gebonden stoofperen afkoelen
  17. Verdeel de stoofperen op je taart en smullen maar!

Eetsmakelijk! 

stoofperen monchoutaart
Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *