Appelvlaai deluxe

Appelvlaai deluxe
appelvlaai deluxe

Wat is nou lekkerder dan af en toe een vlaaipunt? Ook al ben ik verre van weg een Limburger, ik vind vlaaien echt ontzettend lekker. Verder vind ik het erg leuk om zelf vlaairecepten te bedenken en deze te dan te bakken. Het is dan altijd leuk om te zien dat het recept goed gelukt is. Zo ook deze appelvlaai deluxe. Een overheerlijke luxe bodem met bakkersroom, appeltjes, rozijntjes met een lekkere laag slagroom met geroosterde stukjes amandel en nougatine. Een culinair stukje taart helemaal zelf bereid! Met dit recept maak je deze overheerlijke appelvlaai deluxe helemaal zelf.

Oja, let me know wanneer je iets van Doortjes Keuken gebakken hebt via een # op instagram of op twitter, lijkt me erg leuk!

APPELVLAAI DELUXE

Ingrediënten:
Vlaaibodem:
– 200 gram bloem
– 5 gram instant gist
– 2 el olijfolie
– 2 el suiker
– 2 gram zout
– 100 ml melk
– 1 eidooier
– 15 gram roomboter

Appelvulling:
– 700 gram elstar appels
– Sap van 1 citroen
– 1 tl kaneel
– 2 el suiker
– Handjevol rozijnen
– 15 gram maizena
– 50 ml water extra

– 1/2 recept bakkersroom

– 500 ml slagroom
– 200 gram mascarpone
– 2 zakjes klopfix
– 4 el suiker
– Blanke amandelen
– Handjevol nougatinenootjes
– Decoreerpoedersuiker
– Amandelschaafsel

appelvlaai deluxe

Bereiding:

1. Meng de bloem met het zout en maak hiervan een berg en maak hier een kuiltje in
2. Doe alle ingrediënten in het kuiltje behalve de gist en de melk
3. Verwarm de melk in een steelpan zodat deze lauw aanvoelt en los hier de gist in op
4. Giet het mengsel in het kuiltje bij alle andere ingrediënten en doe beetje bij beetje bloem bij het natte mengsel totdat alles vermengd is

5. Kneed nu het deeg met de handen door, circa 10 minuten, het deeg moet soepel en zacht aanvoelen, bol het deeg op
6. Bebloem deze bol deeg en laat hem afgedekt 30 minuten rijzen op een warme plaats
7. Bereid de helft van de bakkersroom zoals staat aangegeven
8. Schil de appels en snijd in blokjes, doe hierbij de tl kaneel
9. Breng de appels samen met de rozijnen, de suiker, de citroensap en een scheut water aan de kook, laat
3 minuten doorpruttelen
10. Maak een papje van 50 ml water en 15 gram maïzena en doe deze bij de appels, roer goed, laat de appels op laag vuur indikken
11. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
12. Vet een vlaaivorm met diameter van 26 cm in met wat boter en bebloem deze
13. Rol het deeg uit en leg deze in de vlaaivorm, verwijder de overtollige randjes
14. Druk het deeg wat aan en prik met een vork wat gaatjes in de bodem
15. Vul de bodem met de bakkersroom en appelmengsel
16. Bak de vlaai gaar in 30 minuten, laat daarna goed afkoelen, verwijder de bakvorm
17. Rooster de amandelen in een koekenpan zonder boter, maak daarna de amandelen klein
18. Roer de mascarpone glad, voeg de suiker, de klopfix en de slagroom toe en klop de slagroom tot een stevige en luchtige massa
19. Besmeer de vlaai met een laagje slagroom, circa 1 cm dik
20. Vul een spuitzak met stervormig spuitmondje met de overige slagroom en spuit gelijke toefjes op de taart
21. Meng de amandelstukjes met nougatinenootjes en doe deze in het midden
22. Verdeel de amandelschaafsel over de toefjes en bestuif de taart met poedersuiker

Eetsmakelijk!

appelvlaai deluxe
11 Reacties
  1. Avatar

    Heb de appelvlaai de luxe gemaakt en wat is hij lekker zeg
    Vroeger haalden wel deze vlaai bij multivlaai maar vanaf nu zien ze ons daar niet meer deze is veel lekkerder en ook nog eens leuk om te maken
    Thnx voor het recept

  2. Avatar

    Beste Doortje,
    Al jaren is deze vlaai favoriet bij mijn man. Steeds gehaald bij AH of Mulivlaai. Gisteren voor zijn verjaardag jouw versie gemaakt en het was TOP! Geen taart meer van AH of Mulivlaai meer! Dank je wel!

  3. Avatar

    Hij smaakt top! Hadden alleen een probleem met de bodem. Deze wilde niet rijzen… Enig idee wat er fout kan zijn gegaan?

  4. Avatar

    ik heb een vraagje ivm je bakkersroom.
    Als je op je link naar bakkersroom klikt, wordt er enkel melk vermeld, in je receptje voor de appelvlaai deluxe gaat het om slagroom en mascarpone …
    hoe passen deze in het recept ?
    alvast bedankt
    Gina

    1. Dorien

      Als je het recept goed doorleest gaat er melk door het deeg voor de vlaaibodem, gaat er bakkersroom op de bodem (linkje gaat naar het recept om zelf bakkersroom te maken) en na het bakken gaat er een laag slagroom met mascarpone boven op de appeltjes!

  5. Avatar

    Super lekker!
    Wel een vraagje 😉 ik heb deze nu 2x gemaakt, en beide keren lijkt de bodem niet gaar. Hij heeft langer in de oven gestaan dan in het recept stond.
    De 2e x heb ik de appels niet meegebakken, in de hoop dat de bodem dan gaarder werd, maar helaas…
    Ik kan me ook voorstellen dat het niet genoeg gerezen heeft.. hij bleef namelijk ook vrij dun.
    Heb jij een idee?

    1. Dorien

      Wat jammer! Inderdaad het deeg misschien iets beter laten rijzen. De 30 minuten is indictatietijd, maar het deeg kan bij iemand anders net even wat meer tijd nodig hebben. Misschien ook iets beter doorkneden.

Laat een reactie achter op Gina Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *