Bakkersroom

Bakkersroom

We kunnen als thuisbakker er niet meer om heen, althans ik dan. Nu ik echt alles zelf wil maken, moet ik van mijzelf ook alles zelf maken. Een van die dingen is bakkersroom. De overheerlijke romige vanillepudding als vulling van een vlaai of als lekkere topping op een broodje, te lekker! Ik gebruik de bakkersroom veel bij mijn recepten dus het is wel fijn om een basisrecept te hebben die overal bij past. 

Hieronder heb ik twee versies van bakkersroom. De een met bloem en de ander met custard. Die met custard is wat dikker en steviger en perfect voor taarten die je na het bakken vult. Voor bijvoorbeeld roomvlaaien waar je de bakkersroom mee bakt, is die met bloem perfect. En het is natuurlijk ook een beetje je eigen keus!

 

BAKKERSROOM 

Ingrediënten:
Met bloem:
– 500 ml volle melk
– 150 gram kristalsuiker
– 2 el bloem
– 2 zakjes vanillesuiker
– 1 vanillestokje
– 4 eidooiers

Bakkersroom

Bereiding bakkersroom met bloem: 

  1. Breng 3/4e van de melk aan de kook samen met de helft van de suiker en 2 zakjes vanillesuiker
  2. Doe de rest van de melk in een kom, doe hier de eidooiers en de andere helft van de suiker bij
  3. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg er uit, doe deze bij het eidooiermengsel
  4. Roer het mengsel met een garde goed door elkaar totdat het een egaal mengsel wordt, voeg dan de bloem hier aan toe, roer goed door totdat alle klontjes weg zijn
  5. Giet wat van de gekookte melk bij het eidooiermengsel, roer dit even goed door en giet dan alles terug in de pan
  6. Breng de room al roerend aan de kook
  7. Zet het vuur wat zachter en laat de room nog even door ‘blubben’ totdat het de gewenste dikte heeft
  8. Dek de room af met plasticfolie (dit is tegen velvorming), laat afkoelen

MET CUSTARD

Ingrediënten:
Met custard:
– 500 ml volle melk
– 150 gram kristalsuiker
– 45 gram custardpoeder
– 1 vanillestokje
– 4 eidooiers

Bereiding met custard:

  1. Breng 3/4e van de melk samen met de suiker en het merg van het vanillestokje aan de kook
  2. Klop de eidooiers los en doe de custardpoeder hierbij, klop het tot een egaal mengsel en voeg de overige melk toe, klop glad
  3. Giet wat van de gekookte melk bij de eidooiers, roer goed en giet dan alles terug in de pan
  4. Roer goed door, de pudding is met custard veel sneller op dikte dan die met bloem dus let daar op!
  5. Haal van het vuur, dek af met plastic folie en laat afkoelen

Eet smakelijk! 

Een Reactie
Laat een reactie achter op Appelcrumble met cranberry's - Doortjes Keuken Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *