Soesjestoren (croquembouche)

Soesjestoren (croquembouche)

Op zoek naar een echt pronkstuk voor op de kersttafel? Maak dan deze overheerlijke en prachtige soesjestoren! Lekker veel gevulde soesjes met slagroom en Zwitserse room, chocolade en verse frambozen. Je steelt hier zeker de show mee!

Het is niet helemaal een croquembouche, de karamel ontbreekt. Ik heb het voor mijzelf even makkelijk gehouden, dus ik heb een piepschuimen kegel gekocht en heb de soesjes bevestigd met cocktailprikkers. Zo is het maken van deze soesjestoren voor iedereen een makkelijk maar vooral leuk klusje! 

Soesjestoren croquembouche

SOESJESTOREN 

Circa 70 soesjes

Ingrediënten:
Soezendeeg
– 150 gram roomboter
– 150 ml water
– 150 ml melk
– 150 gram bloem
– 4 tot 6 eieren
– Snufje zout

Bakkersroom:
– 500 ml volle melk
– 4 eidooiers
– 150 gram kristalsuiker
– Merg van vanilleboon
– 45 gram custardpoeder 

Slagroom:
– 750 ml ongeklopte slagroom
– 300 gram mascarpone
– 4 tot 6 el suiker

Topping:
– 150 gram melk of pure chocolade, fijngehakt of callets
– Poedersuiker
– Verse vruchten
– Kerstsprinkles 

+ Spuitzakken, spuitmondjes, waaronder een gladde, piepschuimen kegel (circa 26 cm hoog), cocktailprikkers

Soesjestoren croquembouche

Bereiding: 

  1. Bakkersroom: breng 2/3e van de melk samen met de suiker en het vanillemerg (eventueel de boon) aan de kook
  2. Maak in een kom een papje van de eidooiers, custardpoeder en de overige melk en klop dit tot alle klontjes weg zijn
  3. Giet wat van de gekookte melk bij het papje, roer goed door en giet dan alles terug in de pan, breng dit weer aan de kook tot de bakkersroom voldoende is ingedikt
  4. Dek af met plastic folie en laat helemaal afkoelen
  5. Soezendeeg: bereid de soezen zoals hier staat beschreven met de bovenstaande ingrediënten
  6. Vul een spuitzak met glad spuitmondje met het beslag en spuit soesjes van circa 1,5 cm in diameter, probeer ze allemaal even groot te spuiten, dit is wel het allermooiste voor op de toren
  7. Bak de soesjes in circa 20 minuten bruin en gaar, laat de ovendeur tijdens het bakken dicht!
  8. Laat de soezen daarna goed afkoelen
  9. Slagroom: klop de slagroom samen met de mascarpone en suiker tot een luchtig en stevig room 
  10. Zwitserse room: Klop de bakkersroom voor gebruik nog even door en schep circa 2 tot 3 eetlepels slagroom er door. Voor een echte Zwitserse room moet de verhouding 50/50 zijn, maar nu is het juist de bedoeling dat de vulling wat steviger blijft
  11. Vul een spuitzak met de Zwitserse room en vul hier 20 soesjes mee, zet deze in de koelkast
  12. Vul nu een spuitzak met de slagroom en vul de overige soesjes
  13. Chocolade: smelt langzaam circa 2/3e van de chocolade au bain marie tot het een temperatuur heeft van 45 graden (melk) of 50 graden (puur), haal dan van de hittebron
  14. Voeg nu beetje bij beetje de overige chocolade toe en blijf roeren tot de toegevoegde chocolade haast niet meer wilt smelten, dan is de chocolade getempereerd
  15. Dip de soesjes gevuld met Zwitserse room door de chocolade en versier met de sprinkles, laat uitharden in de koelkast
  16. Opbouwen: bekleed de piepschuimen kegel met bakpapier en begin dan met het opbouwen van de soesjestoren, prik een cocktailprikker in de toren en prik hier een soesje op
  17. Je kunt een swirl maken met de chocoladesoesjes, maar deze kan je ook willekeurig plaatsen, doe vooral wat je zelf mooi vind!
  18. Verstop de lege plekjes met het verse fruit (dit kan je ook middels een cocktailprikker vastmaken) en bestuif met poedersuiker

Eet smakelijk!

Soesjestoren croquembouche
Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *