Tiramisu vlaai

Tiramisu vlaai

Het zal jullie vast niet meer verbazen, wéér een tiramisu recept op de blog! Maar jullie weten onderhand denk ik ook al wel dat ik tiramisu heel lekker vind, dus dan is het niet meer zo raar. Wat ik in tiramisu het lekkerst vind is toch wel koffielikeur. Het versterkt de overheerlijke koffiesmaak. Maar mocht je amaretto of massalawijn willen gebruiken, wees hier gewoon lekker vrij in. Vanwege de rauwe eieren en alcohol is dit niet geschikt voor zwangere vrouwen en kleine kinderen. 

TIRAMISU VLAAI 

Voor 8 tot 10 punten

Ingrediënten:
Vlaai
– 200 gram bloem
– 100 ml melk
– 5 gram gist
– 15 gram roomboter
– 2 el plantaardige olie
– 2 el suiker
– 1 eidooier
– 2 gram zout

Cakeplak 
– 100 gram roomboter
– 100 gram suiker
– 8 gram vanillesuiker
– 2 eieren
– 100 gram zelfrijzend bakmeel
– Snufje zout

Tiramsuvulling
– 250 gram mascarpone
– 2 eieren, vers
– 30 gram suiker
– Koffielikeur (of andere likeur)

Topping
– 250 gram mascarpone

– 500 ml slagroom
– 4 el suiker
– Cacao
– Lange vingers

+ Een sterke kop espresso, spuitzak met glad spuitmondje, vlaaivorm 24 cm diameter, blindbakbonen 

tiramisu vlaai

Bereiding: 

  1. Vlaai: Verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op
  2. Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje
  3. Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg, giet de melk met gist er langzaam in
  4. Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is
  5. Kneed het deeg tot een soepel deeg
  6. Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 30 tot 60 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek
  7. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte) en vet de vlaaivorm in, leg eventueel een velletje bakpapier op de bodem
  8. Cake: klop de roomboter zacht en voeg de suiker en vanillesuiker toe
  9. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop tot een egaal mengsel
  10. Voeg als laatste de zelfrijzend bakmeel en zout toe en klop circa 2 minuten tot een mooi glad beslag
  11. Giet het cakebeslag in de vlaaivorm en bak deze in circa 20 tot 25 minuten gaar, laat daarna helemaal afkoelen, mocht de plak cake bol zijn, snijd dan met een taartmes de plak recht
  12. Vlaai: was de vlaaivorm af en vet deze wederom opnieuw in, verhit de oven voor op 170 graden Celsius (boven- en onderwarmte) 
  13. Rol het deeg uit tot een plak van circa 4 mm dik en bekleed de vlaaivorm met het deeg en druk goed aan
  14. Leg een velletje bakpapier op de bodem en leg hierop de blindbakbonen en bak de bodem voor 20 minuten, verwijder dan de blindbakbonen en het bakpapier en bak voor nog circa 5 minuten tot de bodem mooi goudbruin is, laat daarna helemaal afkoelen
  15. Tiramisuvulling: Maak een kom en garde vetvrij en splits de eieren, doe het eiwit in de vetvrije kom en zet dit even aan de kant
  16. Klop de eidooiers met de mascarpone en suiker glad
  17. Klop de eiwitten tot een stevig schuim en spatel dit voorzichtig door de eidooiermengsel en voeg een scheutje likeur toe
  18. Topping: Klop de slagroom samen met de mascarpone en suiker tot een stevig en luchtig room
  19. Opbouwen: Vul de vlaaibodem tot net onder de rand met de tiramisuvulling en leg hierop de cakeplak, besprenkel deze rijkelijk met de espresso en eventueel nog wat koffielikeur
  20. Smeer de taart dicht met de slagroom en strijk dit glad
  21. Vul de spuitzak met glad spuitmondje met de slagroom en garneer de taart met mooie toefjes
  22. Zet de taart voor circa 2 uur in de koelkast zodat de tiramisuvulling goed op kan stijven
  23. Bestuif voor garneren met cacao en versier de taart met de lange vingers

Eet smakelijk!

tiramisu vlaai
Een Reactie
Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *