Vanille roomvlaai

Vanille roomvlaai

Vandaag is het officieel lente! En dat mogen we vieren met de zon. Zo fijn! Ik kan niet wachten om de tuin gezellig te maken met plantjes om vervolgens lekker buiten te zitten genieten van: jawel, taart! En wat voor taart? Wat dachten jullie van deze vanille roomvlaai? 

VANILLE ROOMVLAAI 

Voor 10 lekkere punten

Ingrediënten:
Vlaai

– 200 gram bloem
– 100 ml melk
– 5 gram gist
– 15 gram roomboter
– 2 el plantaardige olie
– 2 el suiker
– 1 eidooier
– 2 gram zout

Bakkersroom
– 500 ml melk
– 4 eidooiers
– 100 gram kristalsuiker
– 8 gram vanillesuiker
– (1 vanilleboon)
– 45 gram custardpoeder 

Slagroom
– 300 ml slagroom
– 150 gram mascarpone
– 2 el suiker

Topping
– Nougatinenootjes
– Poedersuiker

+ Vlaaivorm 24 cm diameter, spuitzak met gekarteld spuitmondje

Vanille roomvlaai

Bereiding: 

  1. Vlaai: Verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op
  2. Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje
  3. Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg, giet de melk met gist er langzaam in
  4. Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is
  5. Kneed het deeg tot een soepel deeg
  6. Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 30 tot 60 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek
  7. Bakkersroom: Breng 3/4e van de melk samen met de suiker en eventueel het merg van het vanillestokje aan de kook
  8. Klop de eidooiers los en doe de custardpoeder hierbij, klop het tot een egaal mengsel en voeg de overige melk toe, klop glad
  9. Giet wat van de gekookte melk bij de eidooiers, roer goed en giet dan alles terug in de pan
  10. Roer goed door tot het indikt, haal van het vuur, dek af met plastic folie en laat afkoelen
  11. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en vet de vlaaivorm in
  12. Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot een dikte van 4 mm en bekleed de vlaaivorm hiermee, verwijder de randjes en prik met de vork wat gaatjes in de bodem
  13. Vul de vlaaibodem met de helft van de bakkersroom en bak de vlaai in circa 25 minuten gaar, laat daarna goed afkoelen
  14. Klop de slagroom samen met de mascarpone en suiker tot een stevig room
  15. Pak nu de overige bakkersroom, klop dit los en doe 2 eetlepels slagroom erbij en spatel dit er door voor een Zwitsers room 
  16. Vul de vlaaibodem met het Zwitserse room
  17. Vul de spuitzak met slagroom en maak de taart af met een laag slagroom, garneer met nougatine en poedersuiker

Eet smakelijk!

Vanille roomvlaai
Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *